Hlavní obsah

Stolní tenistky postoupily na ME do čtvrtfinále, muži vypadli

Schwechat
Aktualizováno

České stolní tenistky porazily v prvním kole soutěže družstev na mistrovství Evropy ve Schwechatu 3:2 Španělsko a v sobotním čtvrtfinále je čeká Bělorusko. Muži v Rakousku vypadli hned v prvním kole po porážce 1:3 s Řeckem.

Článek

Oporou španělského týmu byla podle očekávání jednička evropského žebříčku Šen Jen-fej, jež ve čtyřech setech porazila Ivetu Vacenovskou i Renatu Štrbíkovou. S dalšími španělskými hráčkami však Češky neztratily ani set - Vacenovská porazila hladce Saru Ramirezovou, Hana Matelová Galiu Dvorakovou a v rozhodujícím pátém duelu Štrbíková opět Ramirezovou.

"Super výkon od všech našich děvčat. V podstatě všechny tři body naše holky udělaly s velkým přehledem. Šen Jen-fej byla výborná, a přestože s ní holky hrály velice dobře, tak ty dva body udělala," uvedl na svazovém webu kouč Miroslav Cecava.

S Běloruskem budou české reprezentantky bojovat o postup do semifinále a tedy i o jistotu medaile, kterou ženy získaly naposledy v roce 2009. "To bude podobný zápas jako ten dnešní se Španělskem. Běloruský tým má zase skvělou jedničku - Viktorii Pavlovičovou, přes další hráčky by měly naše hráčky bodovat. Uvidíme," řekl Cecava.

Muži byli bronzoví ještě o rok později, ale na medaili z Ostravy po prohře s Řeckem letos nenavážou. Jediný bod týmu trenéra Tomáše Demka uhrál Dmitrij Prokopcov, jenž v pětisetové bitvě zdolal Patajotise Jonise a vyrovnal na 1:1. Předtím porazil jednačtyřicetiletý Kalinikos Kreanga 3:0 o více než dvacet let mladšího Pavla Širučka.

Veterán na české straně Petr Korbel, jenž je o rok starší než Kreanga a vrátil se do reprezentace po roční pauze, podlehl v třetím duelu ve čtyřech setech Konstantinosovi Papageorgiuovi. Stejným výsledkem 3:1 skončil čtvrtý zápas Jonise s Antonínem Gavlasem, který stanovil konečné skóre.

"K vítězství nad Řeky vedla jediná cesta, odrazit se od bodu na trojce (v třetím duelu). A to se nám nepovedlo. Ani ve snu by mě nenapadlo, že by Petr ten zápas neměl vyhrát. Proto jsem ho na trojku nasadil a počítal jsem s jistým bodem. Je to pro mě velké zklamání," komentoval utkání trenér Tomáš Demek.

Na české stolní tenisty čeká zápas se Španělskem ve skupině o 9. - 12. místo, Řecko se ve čtvrtfinále utká s Portugalskem.

Mistrovství Evropy v stolním tenisu ve Schwechatu (Rakousko) - družstva:
Muži - 1. kolo:
Řecko - ČR 3:1
Kreanga - Širuček 3:0 (10, 8, 4)
Jonis - Prokopcov 2:3 (-9, 5, -5, 3, -5)
Papageorgiu - Korbel 3:1 (9, 9, -3, 9)
Jonis - Gavlas 3:1 (9, 8, -6, 7).
Bělorusko - Španělsko 3:1
Německo - Rakousko 3:0.
Ženy - 1. kolo:
ČR - Španělsko 3:2
Vacenovská - Ramirezová 3:0 (4, 4, 4)
Štrbíková - Šen Jen-fej 1:3 (-10, 9, -9, -6)
Matelová - Dvoraková 3:0 (7, 6, 2)
Vacenovská - Šen Jen-fej 1:3 (-9, 7, -8, -6)
Štrbíková - Ramirezová 3:0 (6, 6, 9)
Rumunsko - Ukrajina 3:2, Polsko - Francie 3:2.

Reklama