Hlavní obsah

Česko - Německo 1:3Stolní tenistky mají z ME bronz, zastavily je až Číňanky v německých službách

České stolní tenistky získaly na mistrovství Evropy v rakouském Schwechatu bronz. Jejich vítězné tažení šampionátem zastavily až v semifinále největší favoritky Němky s dvěma naturalizovanými Číňankami v sestavě. Reprezentantky jim podlehly 1:3, když jediný bod uhrála Štrbíková. O titul se utkají Německo s Rumunskem, české ženy mají medaili po čtyřech letech.

Foto: www.ittf.com

Renata Štrbíková.

Článek

„Pro mě jsou Němky celou dobu žhavé adeptky na zlato, snažily jsme se je alespoň co nejvíc potrápit," líčila 34letá Renáta Štrbíková, která hned na úvod semifinále dokázala pořádně překvapit Šan Siaona, která přitom po získání německého občanství patří do elitní evropské desítky.

Žebříčkově ještě lépe postavené Chan Jing pak ale zdolala Vacenovskou a nakonec i Štrbíkovou, byť s ní obě české hráčky svedly vyrovnanou partii. „Styl hry soupeřky byl hodně nepříjemný, škoda jen koncovek několika setů," uvedla Štrbíková. Bitvu o finále se ještě v zápase týmových trojek snažila zdramatizovat Hana Matelová, ale Soljaové sebrala jen jeden set. „Nemusíme být vůbec smutné. Chtěly jsme medaili, máme ji a je to i povzbuzení pro soutěž jednotlivkyň," usoudila Štrbíková.

Mužům hrozí sestup

Medailová radost českých žen ostře kontrastuje se starostmi krajanů v mužském týmu. Češi odehráli nejdelší utkání celého nedělního programu, ale bohužel neúspěšně, takže se po něm ocitli v kritické situaci. Po prohře se Španělskem jim hrozí zase sestup z elitní divize ME.

O konečné 11. místo budou reprezentanti hrát v pondělí odpoledne s Polskem. Naopak Řekové, kteří 1. kole porazili právě Česko, se nečekaně probojovali přes Portugalce a Bělorusy až do finále. Už to je pro ně historický úspěch a o zlato se v pondělí večer utkají s obhájci titulu Němci, jimž ale chybí ve Schwechatu zraněná jednička Boll.

ME ve stolním tenisu - ženy, semifinále:
Česko–Německo 1:3 (Štrbíková–Šan Siaona 3:1, Vacenovská–Chan Jing 0:3, Matelová–Soljaová 1:3, Štrbíková–Chan Jing 0:3)
Rumunsko–Rusko 3:0
Muži, semifinále:
Bělorusko–Řecko 2:3
Německo–Rusko 3:0
0 9.-12. místo:
Česko–Španělsko 2:3 (Prokopcov–Machado 3:1, Jančařík–Che Č´0:3, Širuček–Cantero 3:2, Prokopcov–Che Č´0:3, Jančařík–Machado 1:3).

Reklama

Související témata: