Hlavní obsah

VIDEO: Verner pobavil v roli Carmen. Pozvánky na exhibice se mu teď jen hrnou

Praha

Po období krasobruslařského temna se Tomáši Vernerovi začalo blýskat na lepší časy. Při víkendovém Memoriálu Ondreje Nepely v Bratislavě vyhrál a po pěti letech si vylepšil osobní rekord na 242,45 bodu. Skvělému vstupu do sezóny předcházelo exhibiční vystoupení na Nebelhorn Trophy, kde potvrdil roli showmana ztvárněním Carmen.

Tomáš Verner s Antonem Kovalevským při krasobruslařské exhibici.

 
Článek

Jak vaše netradiční exhibiční číslo, které jste nadšeným divákům předvedl s Ukrajincem Kovalevským, vzniklo?

To jsme se jednou postavili na tréninku a dětem zase hrála Carmen, až jsme si říkali, že jako krasobruslaři nemáme moc tvůrčí mysl, když vyhrává pořád tahle skladba. Tak jsme si řekli, že zkusíme zvednout choreografii a úplně náhodou vzniklo tohle číslo. Mezi námi s Antonem je dost velký výškový rozdíl, takže já ztvárnil tu jemnější část dua a chytlo se to.

Plánujete si své vystoupení zopakovat?

Byl jsem překvapený, ale už jsme dostali tři pozvánky na show pro tohle číslo, což je lichotivé, že by to mohl být projekt do budoucna. Nechtěl jsem tím dát vítr do plachet těm, kteří zpochybňují sexuální orientaci krasobruslařům, rozhodně se nebudu věnovat párovým disciplínám. (úsměv) Ale je podle mě dobré občas přichystat nějaké komické číslo a nedělat jen vážné jízdy.

Daří se vám teď ale i ty „vážné jízdy“. Loni jste se celou první půlku sezóny protrápil, teď jste v Bratislavě oslnil skvělým výkonem…

Je to můj nejlepší vstup do jakékoli sezóny. Trenér Michael Huth tam pořád viděl nedostatky, ale začít sezónu s 240 body je skvělý výsledek pro celý náš tým.

Potřebovala vaše psychika takový výsledek po dvou nepovedených sezónách?

Ještě to chce pár závodů, abych byl na ledě jako doma. Ty poslední dva roky mi zanechaly šrámy na duši, takže takový výsledek byl opravdu potřeba. Diváci se bavili, rozhodčí dávali vysoké body. Neznamená to, že každým závodem teď budu dostávat o deset bodů navíc, ale je to dobré znamení, že rozhodčí nenašli v programech nic zásadního, co by se jim nelíbilo. A to jsem po těch velkých změnách, které jsem v létě učinil, potřeboval.

Přešel jste ze zámoří do německého Oberstdorfu. Bylo lehčí se vracet na známé místo?

V olympijské sezóně je to velká změna, na druhou stranu to prostředí a lidi tam jsem dobře znal. Cítím se tam jako doma, v Oberstdorfu se toho změnilo strašně málo.

Takže jste se vrátil do kolejí zajetých před odchodem do Toronta?

To ne, změn nastala spousta. Už mi není dvacet let, trenér mi upravil plán přípravy, není tam takový objem, ale o to víc kvality. Mám radost, že už po měsíci se mi povedl skvělý závod.

Změna je i v tom, že v této sezóně nepojedete žádný závod Grand Prix.

Nejdřív jsem z toho byl rozpačitý, i když ne zaskočený, protože jsem se tam prostě svými výkony nenominoval. Na druhou stranu v Grand Prix si člověk závody nevybírá, jak se mu hodí do plánu, teď si můžu sezónu naplánovat podle svých představ, což mi může prospět.

Nemůžete absenci v soubojích s nejlepšími pocítit na přízni rozhodčích?

Jistou váhu to může mít, ale brečet kvůli tomu nebudu. Jsem v kategorii mužů, a ne tanců, kde je ten vliv obrovský, prostě se musím snažit předvést to nejlepší na těch hlavních závodech.

Co vám tedy starty v Grand Prix nahradí?

Teď závody ve francouzském Nice, kde jsme jeli loni mistrovství světa, pak budu mít volno a v půlce prosince zimní univerziáda v Trentinu a mistrovství republiky. Jsou to menší závody, ale i na nich se vždy pár kvalitních soupeřů představí.

Zmínil jste univerziádu, jak po návratu ze zámoří pokračujete se studiem?

Dostal jsem plné studium na Vysoké škole ekonomie a managementu, kam chodí i řada další sportovců, studuju tam program MBA.

Reklama