Hlavní obsah

Biatlonistka Soukalová jede s muži čekat na sníh do Pokljuky

Praha

Už jen tři týdny zbývající do startu Světového poháru a o víkendu vyráží čeští biatlonisté za sněhem. Ženy i s Veronikou Vítkovou, která se po nemoci ještě musela podrobit nespecifikovanému lékařskému vyšetření, zamíří do norského Beitostölenu. Muži, s nimiž začala trénovat česká jednička Gabriela Soukalová, letí tradičně do slovinské Pokljuky.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonistka Gabriela Soukalová na střelnici.

Článek

„Předpověď počasí sice naznačuje, že může jít o dlouhé čekání na sníh, ale máme nastavený nějaký osvědčený model přípravy a budeme trpěliví," říká trenér mužů Ondřej Rybář. "Možná toho najezdíme víc na kolečkových lyžích v dešti než s těmi klasickými na sněhu, ale i s tím se počítá," uvažuje Onřej Moravec. "Pokud tam skutečně sníh nenapadne, zaimprovizujeme a vyrazíme s předstihem do švédského Östersundu, kde pohárový seriál začne," naznačuje Rybář.

Zařazení Soukalové do tréninkové skupiny je pro něj novinkou, která mu ale vážněji nenarušila model přípravy. „Bylo to moje srdeční rozhodnutí, kterým se chci posunout dál," vysvětluje Soukalová. „Řekl bych, že někdy toho má s námi plné zuby, ale je statečná a ví, za čím si chce jít. S takovým sportovcem se pak dobře pracuje," uvažuje Rybář. „Jako trenéra ženského družstva mě Gabčin odchod trochu mrzí, ale chtěla to tak a snad to ponese výsledky," vykládá trenér Jindřich Šikola.

Český biatlon sní o premiérové medaili ze ZOH. „Chtěli bychom přepsat tu historii, abychom to prolomili a konečně tu medaili pro biatlon dovezli domů," tvrdí prezident svazu Václav Fiřtík. „Bylo by krásné, kdyby to někomu z nás vyšlo a medaili bychom získali. Pro mě ani tak není motivací, že to Česká republika nemá, ale to, že já ji chci," tvrdí Moravec.

Nominaci na olympijské hry musí biatlonový svaz uzavřít 18. ledna, do Soči odcestuje pět mužů a stejný počet žen. „Já jsem navrhnul zelenou kartu pro dvojici Soukalová, Vítková. O další místa se musí holky rvát," tvrdí Šikola. „U nás je to před začátkem sezóny zcela otevřené, může se tam dostat kdokoliv. Zatím nepadlo žádné konkrétní jméno, které by mělo stoprocentní jistotu olympiády," tvrdí Rybář.

Reklama