Hlavní obsah

ČUS podala další trestní oznámení na bývalého šéfa Sazky Hušáka

Praha

Česká unie sportu (ČUS), bývalý Český svaz tělesné výchovy, podala další a patrně poslední trestní oznámení na bývalého ředitele společnosti Sazka Aleše Hušáka. Viní ho z podvodu a z porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že mylně informoval členy majoritního akcionáře ČSTV o stavu společnosti Sazka a že znemožnil odprodej firmy podnikateli Martinu Ulčákovi (E-Invest) a realitnímu magnátovi Radovanu Vítkovi.

Foto: Profimedia.cz

Předseda ČSTV Miroslav Jansta.

Článek

ČUS vytvořila na jaře pracovní skupinu, která během léta rozeslala dotazník všem členům výkonného výboru ČSTV a členům představenstva Sazky z doby, než společnost upadla do insolvence, a z doby, kdy se rozhodovalo o výstavbě vysočanské O2 Areny. Její vysoká cena stála za úpadkem loterijní společnosti, kvůli němuž přišel český sport o hlavní zdroj příjmů.

Mezi oslovenými nechyběli atletický šéf a místopředseda ČOV pro ekonomiku Libor Varhaník, předseda hokejového svazu Tomáš Král nebo šéf tenisového svazu Ivo Kaderka. Výzkum podle ČUS ukázal, že Hušák měl všechny funkcionáře mystifikovat a mylně informovat o stavu Sazky.

Později si prý šéf loterijní společnosti Hušák řekl o odstupné 200 miliónů korun od Vítka, za což mu chtěl přenechat vedení firmy. Proto došlo k odstoupení Vítka a společnosti E-Invest od již připravené smlouvy, která měla zamezit insolvenci Sazky.

"Předali jsme dvě stovky stránek orgánům činným v trestním řízení. Jsme přesvědčeni, že došlo k porušení zákona," řekl na dnešní tiskové konferenci Jansta. "Hušák fabuloval a vytvářel dojem, že je všechno zajištěno a zabezpečeno. Výkonný výbor ČSTV neměl plnohodnotné info," pokračoval Jansta.

Jansta: Pana Hušáka k soudu dostaneme

První trestní oznámení na Hušáka ještě od ČSTV z listopadu roku 2012 bylo prý odloženo kvůli tomu, že bankám, u nichž měla Sazka úvěry, nebyla způsobena žádná škoda, neboť stihly všechny pohledávky odprodat. Další trestní oznámení z letošního dubna putují podle Jansty mezi obvodními a krajskými soudy.

"Pana Hušáka k soudu dostaneme a věřím, že můžeme uspět i s tím, že bychom mohli dostat nějaké peníze zpět. Protože ČSTV Sazku neprodal, přišel tím český sport o 3,2 miliardy korun během pěti měsíců. Ale než se něco rozhodne, bude to trvat v řádech několika let," uvědomuje si Jansta. ČUV celkem zažalovala Hušáka skoro o miliardu.

Hušák v rozhovoru pro MF DNES řekl, že Janstovy kroky jsou pouze zástěrkou. "Je to jen doklad toho, že pan Jansta a vedení ČUS nemá žádnou reálnou ekonomickou politiku, která by pomohla českému sportu, a proto stále hraje na starou notu a roztáčí falešné buddhistické modlicí mlýnky," uvedl podle deníku Hušák.

Ještě když Sazka fungovala, přitékalo do pokladny ČSTV více než půl miliardy korun ročně. Hodnota podílu ČSTV v Sazce byla odhadována nejméně na dvě miliardy. Po krachu firmy prodalo sdružení své akcie za jednu korunu. V současnosti společnost vlastní skupina KKCG a její loterijní byznys je odhadován na 3,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata: