Hlavní obsah

Sáblíková se po druhé nejlepší sezóně těší i na svíčkovou

Praha

Druhou nejlepší sezónu v kariéře má za sebou rychlobruslařka Martina Sáblíková. Po zisku zlata a stříbra v Soči už má na kontě pět olympijských medailí a nyní se těší na deset dnů odpočinku.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Osminásobná vítězka SP rychlobruslařek na dlouhých tratích Martina Sáblíková.

Článek

"Budu dlouho spát, hodně jíst a odpočívat. Chci si odpočinout i v hlavě a nemyslet na to, že budu někde závodit," řekla Sáblíková na setkání s médii.

Sezónu ukončila předčasně po uplynulém víkendu a osmém celkovém triumfu ve Světovém poháru na dlouhých tratích po sobě. Na mistrovství světa ve víceboji v Heerenveenu už nepojede. "Moje tříslo není na sto procent v pořádku, abych mohla jet pětistovku, a jsem po sezóně hrozně unavená. A najít motivaci po olympiádě, která je největším cílem, je hodně obtížné," vysvětlila.

Sezónu má za sebou báječnou. Na olympiádě v Soči získala stříbro na 3000 metrů a zlato na 5000 metrů, k tomu vyhrála SP a z ME ve víceboji má bronz.

"Jsem se sezónou strašně spokojená. Líp to dopadnout nemohlo. Splnila jsem si všechny cíle, které jsem si před sezonou dala, takže pecka!" řekla svěřenkyně trenéra Petra Nováka a za nejemotivnější moment pochopitelně označila olympiádu. "Jasně že medaile a všechny příběhy, které se na olympiádě píšou, jsou zajímavý," řekla.

Ztráty motivace se nebojí

Sezónu řadí na druhé místo v kariéře, hned za tu v letech 2009/10, kdy se na olympiádě ve Vancouveru stala dvojnásobnou olympijskou vítězkou a navíc bronzovou medailistkou na 1500 m. "Tahle sezóna je hned za tím," přikývla Sáblíková.

V rychlobruslení už dosáhla všeho, ale nebojí se, že by jí chyběla motivace. "Odpočinu si, nebudu teď překládat nohu přes nohu a už v červenci, až půjdeme poprvé na led a budu to zkoušet na ledu, tak se budu těšit do závodění," řekla.

Odpočinek si naplánovala na deset dnů. "Ale mám pocit, že to dlouho nevydržím a půjdu se projet na kolo," řekla rychlobruslařka. Po salátech a těstovinách se těšila třeba na českou kuchyni. "Až si dám třeba svíčkovou se šesti," usmála se.

V létě se bude opět věnovat i cyklistice. Tentokrát možná více než jindy. "Pojedu určitě republiku a pak se uvidí. Teď dopředu nic neplánuji," řekla Sáblíková s tím, že se bude s trenérem bavit o letní přípravě nejdříve za čtrnáct dnů.

Bruslení ji pořád baví

Proto nechtěla mluvit ani o možnosti kvalifikovat se na kole na letní olympijské hry v roce 2016 v Riu de Janeiro. "V hlavě někde vzadu to mám, ale bruslení je bruslení, pro mě to je srdeční záležitost. Je to sport, v kterém jsem si splnila všechny své sportovní sny, a chci u něj zůstat. Pořád mě to hodně baví," ujistila.

I Novák ví, že rychlobruslení je pro Sáblíkovou srdeční záležitostí. "Je rychlobruslařka a u něj zůstane. Pořád ji to baví a ještě by chtěla získat další medaili na olympiádě. Minimálně příští hry jsou v plánu, jestli mezi tím bude něco, k tomu musím být opatrný. Musí být zdravá, teď máme kolo jako doplňkový sport," řekl.

Na druhou stranu Novák cítí, že Sáblíková má šance v cyklistice prorazit. V časovce na MS v roce 2012 dojela dvanáctá. Možná i proto plánuje zařadit až 6000 najetých kilometrů, zatímco dříve jich měla o polovinu méně. "Myslím, že by mohla klepat na pódium nebo by to nemuselo být od něj daleko," uvažoval Novák.

Pro Sáblíkovou bude kolo i změnou zatěžování organismu. "Spíš mě chce (trenér) ušetřit, abych tolik neběhala," řekla. "Na kole ji to nebolí a neuškodí to rychlobruslení. Dám blok, v kterém se bude věnovat dalším sportům," dodal Novák.

Reklama