Hlavní obsah

Verner útok na medaili neustál. Propadl se až na desátou příčku

Saitama
Aktualizováno

Českému krasobruslaři Tomáši Vernerovi nevyšel na mistrovství světa v japonské Saitamě útok na medaili. Skokansky nezvládl svoji páteční volnou jízdu a z velmi slibného čtvrtého místa se propadl až na desátou příčku. Zlato vybojoval Japonec Hanju o 33 setin před krajanem Mačidou. Bronz obhájil Španěl Javier Fernández.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Tomáš Verner na MS v Saitamě.

Článek
Fotogalerie

Po precizním krátkém programu se Vernerovi tentokrát tolik nedařilo. Po doteku ruky po úvodním čtverném toeloopu při plánovaném druhém pokusu o tento skok ubral dvě otáčky a vzápětí skočil pouze jednoduchý axel.

Rotace ubíral i dalším skokům a propadu v bodech za techniku už nemohl zabránit ani tím, že přece jen zařadil dva trojité axely. Euforie se tentokrát nekonala, ale konečné desáté místo je Vernerovým nejlepším umístěním na MS od čtvrté příčky v roce 2009.

"Mrzí mě, že se mi moje poslední jízda nevydařila. Až na to bylo všechno v Japonsku skvělé a jsem rád, že jsem končil kariéru tady a ne v Rusku, jak jsem původně plánoval," řekl Verner. "Za poslední dva týdny jsem toho v tréninku moc nezkazil, ale dnes jsem nepřevedl to, co jsem chtěl. Byla tam spousta chyb," uznal sedmadvacetiletý český krasobruslař.

Přestože do volné jízdy nešel s cílem zaútočit na medaili, již poněkolikáté v kariéře se mu druhá část závodu nevydařila. "I před samotným startem jsem se cítil dobře, ale pak nastala drobnost, která netuším, proč se stala. Hned na začátku jsem zaměnil nájezdy na čtverné skoky. Nechápu, proč se to stalo. Jestli jsem nebyl koncentrovaný nebo hrály roli emoce. Teď jsem zklamaný, ale jako tečka za kariérou to bylo báječné," dodal Verner.

Medaile visely vysoko

Medaile tentokrát visely hodně vysoko. Devatenáctiletý Hanju, který po pádu při čtverném toeloopu v krátkém programu útočil až ze třetí pozice, musel na zlato předvést výrazně lepší výkon než na olympiádě. Zatímco v Soči triumfoval s dvěma pády, tentokrát pouze s drobnými zaváháními zvládl všechny naplánované prvky včetně čtverného salchowu i toeloopu a dvou trojitých axelů. Za volnou jízdu dostal 191,35 bodu, téměř o 13 bodů více než na ZOH.

Díky tomu smazal manko po krátkém programu a těsně porazil čtyřiadvacetiletého Mačidu, kterému k uhájení vedoucí pozice nestačilo ani vylepšení osobního rekordu o deset bodů. Také tento krasobruslař, který se až letos protlačil do japonské nominace na MS, zařadil dva čtverné skoky a dva axely.

Dokonce tři skoky s čtyřmi otáčkami předvedl Fernández, kterého však o cennější medaili připravil pouze jednoduchý lutz. Prokázal však, že se zřejmě jako jediný Evropan může v současnosti měřit s absolutní světovou špičkou, před čtvrtým Maximem Kovtunem z Ruska měl náskok 28,5 bodu.

Druhý český reprezentant Michal Březina po 23. místě v krátkém programu kvůli poraněnému kotníku do volných jízd nenastoupil.

Kubová a Novák do volných tanců na MS nepostoupili

Čeští krasobruslaři Kubová a Novák obsadili v krátkém tanci sedmadvacátou příčku a do volných tanců, kam se probojovalo nejlepších dvacet dvojic, tak nepostoupili. Ke zlaté medaili mají zatím nejblíž Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte.

Pro Kubovou s Novákem to byl první velký společný závod. Museli před ním navíc dohánět tréninkové manko, které nabrali na přelomu roku kvůli partnerově operaci slepého střeva a následným komplikacím. Jízdu zvládli bez výraznější technické chyby, ale nižší hodnocení programových komponentů je odsunulo mimo postupové příčky. Po známce 50,43 bodu je od účasti ve volných tancích dělilo 2,6 bodu.

Průběžné pořadí v čele je překvapivé. Díky bezchybné jízdě půjdou z vedoucí pozice do volných tanců Cappelliniová a Lanotte. Evropští šampióni známkou 69,70 jen těsně zaostali za osobním rekordem a mají půlbodový náskok před Kanaďany Kaitlyn Weaverovou a Andrewem Pojem. Až třetí jsou zkušení Francouzi Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat, které srazilo partnerovo zaváhání při twizzlech a nepovedená druhá část povinného finnstepu.

Ještě větší minela postihla v krátkém tanci bronzové olympijské medailisty Jelenu Ilinychovou a Nikitu Kacalapova. Největší favorité nezískali žádný bod za twizzly, protože partner hned při první sérii zakolísal, dostal se do kontaktu s partnerkou a nemohl v tomto prvku pokračovat. Ruští krasobruslaři tak přišli minimálně o sedm bodů a budou útočit až z páté příčky. Na medaili ztrácejí 2,5 bodu, od vedoucích Italů je dělí čtyři.

Na mistrovství světa se nakonec nepředstavil žádný z medailistů z loňského šampionátu. Američané Meryl Davisová a Charlie White ani Kanaďané Tessa Viruteová a Scott Moir do Japonska vůbec nepřijeli a Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov odstoupili těsně před začátkem krátkých tanců, protože si partner při ranním tréninku poranil třísla.

Mistrovství světa v krasobruslení v japonské Saitamě:
Taneční páry - po krátkém tanci:
1. Cappelliniová, Lanotte (It.) 69,70
2. Weaverová, Poje (Kan.) 69,20
3. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 68,20
...
27. Kubová, Novák (ČR) 50,43
Muži - konečné pořadí:
1. Hanju282,59
2. Mačida (oba Jap.)282,26
3. Fernández (Šp.)275,93
4. Kovtun (Rus.)247,37
5. Abbott (USA)246,35
6. Kozuka (Jap.)238,02
...
10. Verner223,14
Březina (oba ČR)odstoupil po krátkém programu

Reklama

Související témata: