Hlavní obsah

VIDEO: Samková je na minci bez knírku, odlitek se Sáblíkovou se tvořil, ještě když byla na trati. A na Soukalovou se nedostalo

Jablonec nad Nisou

Zlaté olympioničky Martina Sáblíková a Eva Samková mají další zlato. V jablonecké České mincovně se totiž v pátek začaly razit zlaté a stříbrné mince s portréty dvou českých olympijských vítězek z nedávných her v Soči.

Sáblíková a Samková mají své pamětní minceVideo: Sport.cz

 
Článek

Rychlobruslařka Sáblíková si mince v Jablonci nad Nisou osobně vyrazila, snowboardistka Samková kvůli zraněnému kotníku pouze pozdravila z domova přítomné prostřednictvím přenosu Skype. Při ražbě ji zastoupil její trenér Jakub Flejšar.

„V životě jsem vlastní minci neměla. I babička s dědou jsou z toho nadšení," zaznělo v projekci od usměvavé Samkové. „Pro mě ta mince má velkou cenu. Eva, se kterou trávím tolik času, na ní nic neříká, nehýbe se a je v klidu," zavtipkoval Flejšar s poukázáním na neposednou povahu své dvacetileté svěřenkyně. Vysvětlil, že Samkovou cestování za gratulanty v posledních týdnech dost vysílilo, příliš namáhala nohu a po zranění má od lékařů nakázaný klid. „Určitě se sem ještě párkrát podívá," myslí Flejšar na další zlaté úspěchy mladé snowboardistky.

Nemůže tomu uvěřit

„Je to pro mě vzácný a důležitý okamžik v životě. Je to nádherná práce. Když to vidím, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekla skromně Sáblíková při pohledu na vyražené mince. Vytvoření návrhů se ujal akademický sochař Jiří Dostál. Sádrový odlitek s vyobrazením zlaté rychlobruslařky vytvářel kvůli šibeničnímu termínu ražby, ještě když Sáblíková byla na trati závodu na 5000 metrů.

„Tak to bylo hodně troufalé, když Martina ještě nebyla v cíli a vy už jste věděli, že vyhraje. Já to teda nevěděl. Do polední chvíle vždycky trnu, jestli nespadne, nepraskne nějaké pérko u brusle a potím se až do posledního metru," zareagoval trenér Petr Novák.

Se zlatou medailí Evy Samkové se ale přeci jen tolik nepočítalo. Pro návrháře to byl potom doslova závod s časem. „Když jsem se dozvěděl, že Eva Samková má zlatou, měl jsem z toho samozřejmě radost, ale termíny byly tvrdé, dělalo se do rána," popsal přípravu pamětních mincí Dostál, který měl ještě jeden návrh připravený předem. „Děsně jsem se těšil na Gabču Soukalovou, protože jsem ji na škole učil medaileřinu. Tak snad příště," poznamenal dlouholetý návrhář pamětních medailí a mincí.

Nejvzácnější nabízí za 9950 korun

Mincovna se chystá vydat 2014 kusů stříbrných desetigramových mincí, které budou k dostání po 590 korunách. Vyrobeno bude i 500 šestnáctigramových stříbrných mincí po 1250 korunách a 200 nejvzácnějších zlatých čtvrtuncových, které mincovna nabídne za 9950 korun. Takzvané smart mince se dají použít i jako skutečné platidlo. Stříbrné mají nominální hodnotu jednoho a dvou novozélandských dolarů a zlaté pěti dolarů.

Na mincích jsou obě medailistky zachyceny v pohybu. Obě v typické poloze pro jejich sport. Sáblíková v kombinéze v mírném předklonu a Samková ve výskoku.  Přimalovaný knírek, který k Samkové už neodmyslitelně patří, se na návrhu neobjevil. Na návrhu by prý nevypadal dobře. Přesto si Jiří Dostál v případě snowboardcrossařky jednu pikantnost neodpustil. „Pod bundou jí ve výskoku občas vylezou záda, tak jsem si dovolil kousek odhalených zad udělat i do návrhu," prozradil umělecký návrhář.

Reklama