Hlavní obsah

Kdepak konec! Nezničitelný Váňa vyrazí do boje. A zase s Tiumenem

Praha

Teď už o tom nelze pochybovat. Loučení vskutku neplatí! Josef Váňa znovu pojede dostih, ač loni po nezdaru ve Velké pardubické slovně potvrzoval avizovaný konec kariéry. Ale dostihový svět a vůbec každý, kdo jen trochu Váňu zná, se tehdy zdráhal brát tuhle zprávu vážně. Jednašedesátiletý žokej teď znovu vyrazí do bitvy. V sobotu zkusí Memoriál Kamila Kuchovského, který patří do rámcového programu druhé ze čtyř kvalifikací pro Velkou pardubickou. A plán má zřejmý. Aby nezůstalo u jediného startu.

Foto: Martin Polák , Právo

Josef Váňa si připíjí před radnicí doma v Chyši po jednom z triumfů.

Článek

Snad nezničitelný Váňa je, zdá se připraven, třináctiletý Tiumen s ním. „Myslím, že tenhle rok to ještě dá," věří Váňa valachovi, s nímž už třikrát (2009-11)Velkou pardubickou vyhrál, celkem v nejslavnějším domácím dostihu triumfoval osmkrát.

Start třináctiletého koně niní něčím výjimečným. Ale jednašedesát u žokeje? To už tedy samozřejmě mimořádnost je. Váňa, který v minulosti utrpěl spoustu zranění, ovšem v posledních letech úporně dbá na kondici. Jakoby ho vedle trénování koní nic jiného než start v tradičním říjnovém dostihu nezajímalo. Kolečkové brusle, kolo, štípání špalků, plavání, trénink v sedle ... Dává si do těla.

Uvidí, jak se bude cítit

Tvrdí, že chce o víkendu hlavně otestovat, jestli má cenu, aby se naháněl s mladými soupeři. „Uvidím po dostihu, jak se budu cítit. Jestli budu pokračovat v přípravě na Velkou pardubickou," uvedl pro ČT. Ale nenastane-li nečekaný větší zádrhel už teď je matadorův záměr více než jasný...

Bude-li to jen trochu možné, Velkou pardubickou zkusí zase. Jeho pochod cílovou rovinkou po loňském pádu s Tiumenem tedy rozhodně nebyl rozlučkový. A pokud by snad nešlo startovat s Tiumenem, který je velmi lehce ovladatelný a mohl by čtvrtým triumfem ve Velké vyrovnat rekordmana Železníka, bude Váňa najisto hledat náhradní řešení. Ale o takové alternativě zatím nemluví. Kvalifikační start s Tiumenem má v plánu na konci srpna či začátkem září.

„Myslím, že bude jezdit, dokud to půjde," vyjádřil se kdysi Miroslav Petráň, jeden z bývalých šéfů Dostihového spolku, který pardubická klání pořádá.

První z deseti sobotních dostihů startuje ve 13 hodin, kvalifikace v 15:25 hodin, dostih s Váňou ve 14.45. Velká pardubická je na programu 12. října.

Podaří se žokeji Váňovi ještě vyhrát Velkou pardubickou?
Ano
61,7 %
Ne
38,3 %
Celkem hlasovalo 3566 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články