Hlavní obsah

Jaroš a spol. zahájili vrcholový útok na K2, míří do třetího tábora

Aktualizováno

Po aklimatizačním výstupu do výšky 7400 metrů a následném čtyřdenním odpočinku v základním táboře vyrazili Radek Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček ve středu vstříc vrcholu K2 (8611 metrů). Na nejtěžší osmitisícovce by mělo panovat tzv. vrcholové počasí a pokud by plány české trojice vyšly, mohli by stanout na druhé nejvyšší hoře světa v sobotu.

Foto: Sport.cz

Horolezci vyrážejí ze základního tábora na K2.

Článek
Fotogalerie

Špatné počasí, které zasáhlo horolezce při sestupu po aklimatizaci, je pryč a Češi po důkladném odpočinku a s optimistickou předpovědí v zádech vyráželi k vrcholovému pokusu ve středu za svítání v dobré náladě. „Všichni byli nadupaní jak závodní koně. Akorát Tráva (Trávníček) si stěžoval na těžký batoh. Provedli jsme revizi a odstranili z báglu většího plyšového medvěda," vtipkovala v základním táboře reportérka Českého rozhlasu Lucie Výborná, která expedici doprovází.

Během středy čeští horolezci vystoupili stejně jako v případě aklimatizačního výstupu rovnou do druhého postupového tábora ve výšce 6800 metrů. „Byl to boj. Máme těžký batohy, pod stěnou jsme odkládali, co se dalo. I tak cesta trvala 14 hodin," hlásil Jaroš v SMS zprávě přímo z Abruzziho pilíře.

Ve čtvrtek se trojice dobrodruhů chce probojovat do třetího tábora v 7400 metrech, kde zanechala při aklimatizaci stan. "Snad vydržel nápor sněhu a větru," doufal Jaroš. Pokud půjde vše podle plánu, chtěla by trojice Čechů v pátek postavit útočný stan na rameni ve výšce 8000 metrů a odtud v noci na sobotu vyrazit na vrchol.

Jaroš bojuje na K2 o poslední vrchol z tzv. Koruny Himálaje, tj. sbírky všech osmitisícových vrcholů planety. Vystoupit na karákóramského obra se přitom snažil již čtyřikrát, dosud ale neuspěl. Pokud bude letošní expedice slavit úspěch, stane se Jaroš prvním Čechem, který slezl všech čtrnáct osmitisícových vrcholů, navíc bez použití kyslíkových přístrojů. Mašek dosud zdolal tři „osmičky" (Broad Peak, Šiša Pangma, Gašerbrum II.) a stejně tak Trávníček (Gašerbrum I., Manaslu, Annapúrna).

Reklama

Související témata: