Hlavní obsah

Jaroš v zóně smrti. Čtvrtý tábor stojí, k vrcholu K2 vyrazí v noci

Aktualizováno

Zatím jde vše podle plánu! Čeští horolezci Radek Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček ukrajují strojovým tempem výškové metry z Abruzziho žebra na K2 a po noci ve třetím postupovém táboře v 7400 metrech zamířili do tzv. zóny smrti, tedy výšky kolem osmi tisíc metrů. Poslední tábor ve výšce 7800 metrů vybudovali v pátek odpoledne a ještě dnes v noci by měli vyrazit k vrcholu ve výšce 8611 metrů.

Foto: Sport.cz

Vrchol K2. Poslední, který Radkovi Jarošovi chybí do Koruny Himálaje.

Článek

Jaroš se svými druhy vyrazil ze základního tábora ve středu ráno a dosud se přesně držel stanoveného plánu. Po noci v C2 (6600 m) se trojice během čtvrtku dostala do třetího tábora, kde našla menší spoušť. „Stan jsem odkopával sám tři hodiny, kluci nestíhají. Dvě zlomený tyče, prasklý nafukovačky. Uvnitř deset centimetrů vody, musel jsem rozřezat dno. Jsme ledová jeskyně," vyťukal do satelitního telefonu Jaroš po náročné přípravě noclehu.

V pátek před pátou ráno pákistánského času už byli všichni opět na nohou a zahájili další postup. „Divnej sport. Neveselá noc sardinek bez karimatek. Míříme do 8000," vzkázal Jaroš do základního tábora.

Vítr snad postup neohrozí

Výstupu na druhou nejvyšší horu světa zatím přeje dobré počasí, na zvláštním mikroklimatem proslulé K2 až nezvykle. Ve vrcholových partiích by ale přesto mohl hrozit silnější vítr. „Tak dlouhá perioda dobrýho počasí je tady vzácnost. Nahoře fouká údajně 40 km/h, ale snad to půjde," věřil Jaroš.

Brzy odpoledne se pak celá trojice ozvala ze čtvrtého tábora. "C4, na Rameni K2. V noci se pokusíme o vrchol, potřebujeme stejně jako v roce 2001 trochu štěstí a počasí. Jsme ok," napsal Jaroš. Během expedice ve zmiňovaném roce 2001 se Jaroš spolu s Maškem vydal v noci z tábora v 8000 metrech k vrcholu, náhlá změna počasí jim ale zabránila v dalším postupu a donutila je k ústupu.

Podaří se pátý pokus?

Pokud se Jarošovi podaří na vrchol K2 vystoupit, zkompletuje sbírku všech osmitisícových vrcholů planety, tzv. Korunu Himálaje. Na nejvyšší pákistánskou horu, v místním jazyce zvanou Čhogori, mířil již čtyřikrát, dosud ale neuspěl. V případě úspěchu se Jaroš stane prvním Čechem, který slezl všech čtrnáct osmitisícových vrcholů. Navíc bez použití kyslíkových přístrojů, což dosud zvládlo jen čtrnáct horolezců.

Mašek již stál na vrcholu tří osmitisícovek (Broad Peak, Šiša Pangma, Gašerbrum II.) a stejnou bilancí se může pochlubit i Trávníček (Gašerbrum I., Manaslu, Annapúrna). Českou stopu na K2 dosud zanechali Josef Rakoncaj (1983, 1986), Libor Uher (2007) a bývalý pražský primátor Pavel Bém (2012).

Exkluzivní reportáže z cesty Radka Jaroše za dosažením Koruny Himaláje a zdoláním všech nejvyšších vrcholů planety můžete sledovat na internetové televizi Stream.cz v pořadu Mise K2.

Reklama

Související témata: