Hlavní obsah

Sulovského K2 na vrchol nepustila, vrací se domů

OSTRAVA

Moravskoslezská expedice v čele s horolezcem Leopoldem Sulovským, která chtěla zdolat nejobtížnější horu světa K2, se vrací domů, vrchol hory se jí kvůli nepřízni počasí pokořit nepodařilo. Výstup na 8611 metrů vysoký vrchol musela expedice definitivně vzdát ve výšce 7300 metrů a už v pátek se začne vracet domů.

Foto: ClimbingDutchman.com

Nejobtížnější osmitisícovka světa - K2.

Článek

Čeští horolezci strávili pod nejnebezpečnější a také lezecky nejtěžší horou světa padesát dnů. Jejich plány na vrcholový výstup nakonec zmařila dvoutýdenní sněhová bouře. Informoval o tom Daniel Martínek z Českého rozhlasu Ostrava, pro který Sulovský dělal živé telefonní vstupy.

"To ráno jsme vstali a šli jsme nahoru v pěti lidech. Došli jsme na místo, odkud se měla situace odvíjet dál. Zjistili jsme, že ten sníh je natolik špatný, že bychom to místo museli překonávat odhadem asi 24 hodin. To samozřejmě nepřipadalo v úvahu," řekl dnes Sulovský, první Čech, který vystoupil na Mount Everest.

Sulovský dodal, že hora nedala možnost lezcům pokračovat dál. "Lidi, kteří tam šli, byli opravdu připravení na cokoliv. Ale to rozhodnutí bylo nakonec tak snadné, že všechny přípravy, které tomu předcházely, to smetlo ze stolu a bylo jasné, že nemá smysl se dál pokoušet. Tedy aspoň v této dekádě, která už pro nás končí," doplnil Sulovský, který však přesto nepovažuje expedici za neúspěšnou.

"Vypadá to, že se všichni vrátíme živí a zdraví - to musím zaklepat. V těch sedmi a půl kilometrech jsi vlastně v zajetí té hory, takže stačí, že ona si usmyslí, že pár lidí dojde, nebo třeba nedojde. Expedice se mi strašně líbila," dodal horolezec s tím, že česká výprava už v pátek vyrazí na pochod do Islamabádu, začátkem srpna se pak letecky vrátí zpátky do Ostravy.

Vrchol K2 je součástí druhého nejvyššího pohoří světa Karakoram, je asi o 240 metrů nižší než Mount Everest. Je ale mnohem strmější a podle horolezců krásnější. Na její vrchol lidská noha poprvé vstoupila v roce 1954.

Reklama

Související témata: