Hlavní obsah

Moravce zlobily achilovky, Soukalová onemocněla. Biatlonisty po sezóně snů zlobí zdraví

Praha

„Nezažil jsem na podzim takovou marodku,“ kroutil hlavou biatlonový šéftrenér Ondřej Rybář. Po zářivé olympijské zimě řádily v reprezentaci nemoci a zranění, které se nevyhnuly ani největším českým hvězdám, Světový pohár startuje za necelý měsíc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonisté (zleva) Ondřej Moravec, Veronika Vítková a Jaroslav Soukup před startem nové sezóny.

Článek

„Přestože jsme se snažili o důraz na prevenci, při tom střídavém počasí minimálně třetina týmu za poslední dva týdny omarodila,“ vypočítává Rybář.

Zánět odhalil ultrazvuk

Ondřeje Moravce pozlobily achilovky. „Nejsem si vědom, jak k tomu došlo. Už mě trápily přes léto, ale nevěnoval jsem tomu velkou pozornost,“ přiznává trojnásobný medailista ze Soči.

Po testech v Jablonci ale bolest neustupovala, a tak se rozhodl zajít na vyšetření. „Po ultrazvuku mi řekli, že mám chronický zánět obou achilovek, tak jsme to začali řešit,“ popisuje Moravec.

Léčba ho na týden a půl zcela vyřadila z biatlonového provozu. „Naštěstí byl stejně v plánu volný týden, tak to do tréninku tolik nezasáhlo. Chodil jsem aspoň střílet, kdybych ležel v posteli s horečkami, bylo by to horší,“ nachází na zranění i pozitiva.

Pomohl pytlík s ledem

Nejvíce pomohly obklady. „Dával jsem si na nohu pytlík s ledem snad osmkrát denně, až se mi sloupala kůže, ale bolest odezněla. Nějaký výpadek tam je, ale neviděl bych to jako zásadní problém,“ ujišťuje třicetiletý biatlonista.

Gabriela Soukalová byla k nachlazením náchylná už v minulosti a nemoc ji potkala i před novou sezónou. Neodletí tak s ženskou reprezentací na soustředění do finského Vuokatti. „Odlétáme ve čtvrtek a budeme doufat, že se k nám Gábina co nejdříve připojí,“ říká nový trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek.

Problémy s průduškami se už tradičně nevyhnuly ani Michalu Šlesingrovi, ale spolu s Moravcem a Jaroslavem Soukupem by měl patřit k tahounům mužského týmu. Ten nemůže počítat s Vítem Janovem, jenž se zotavuje z mononukleózy.

Reklama