Hlavní obsah

Biatlonistka Vítková se vyléčila a má nového kouče. S tím bývalým se od jara nebaví

Praha

Nová doba nastala pro biatlonistku Veroniku Vítkovou. Připravuje se pod novým trenérem a cítí se konečně zdravá, což pro olympijskou medailistku ze smíšené štafety v Soči není samozřejmostí. Po zánětu mozkových blan v roce 2009 se potýkala s extrémní únavou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonistka Veronika Vítková.

Článek

Biatlonová reprezentace se během podzimu potýkala s nemocemi a zraněními, vy jste opravdu vydržela zdravá?

Musím to zaťukat, letos se mi naštěstí onemocnění a úrazy vyhnuly. A myslím, že mám vyřešené i ty zdravotní problémy, které mě provázely od toho zánětu mozkových blan. Na jaře jsem byla na vyšetřeních, která byla v pořádku, a i potom se mi trénovalo super. To, co mě trápilo minulou sezónu, by se doufám nemuselo opakovat.

Jak se vám podařilo letitých potíží zbavit?

Odpočinula jsme si a potvrdila si, že je všechno v pořádku. Díky tomu je i hlava klidnější a mohla jsem jít do přípravy naplno.

Jak se klidnější hlava projevuje?

Už se nestává, že bych si říkala, že mě možná něco omezuje a mohlo by to být lepší.

Od dorostu jste trénovala s Jindřichem Šikolou, byl přechod k novému reprezentačnímu kouči Zdeňku Vítkovi velkým skokem?

Po devíti letech to byla velká změna. Ze začátku to bylo těžké, ale s Jindrou jsme to oba potřebovali, náš vztah už byl po té dlouhé době vypjatější, byli jsme spíš jako otec a dcera. Trochu konflikty tam byly, i když to přinášelo úspěchy. Ale k mému dalšímu výkonnostnímu růstu byla změna potřeba, zatím mi to vyhovuje.

Rozchod s trenérem Šikolou tedy asi nebyl úplně hladký…

Byl složitý a doteď to mezi sebou nemáme vyřešené. Od jara jsme se spolu nebavili.

Byla změna kouče dobrým impulzem na startu dalšího olympijského cyklu?

Myslím, že je všechno jiné. Začali jsme trénovat jinak. Nálada v týmu je suprová, jsme pohromadě, jezdíme na soustředění i s klukama. Dřív jsme byly třeba jen tři čtyři holky a pak se spojovali až na závodech. Snad to vyhovuje i ostatním, fungujeme jako tým.

Je jiná i náplň tréninků?

Trošku jo. Hodně jsme pracovali na technice. S Jindrou jsme víc běhali, letos tolik ne a spíš jezdili na kolečkových lyžích a doplňkově na kole.

Už jste si mohla na sněhu porovnat výkonnost s loňskou sezónou?

Ta se porovná až v prosinci. Ale byli jsme už v červenci v tunelu, čtyřikrát po třech dnech, pak na Dachsteinu, kde nám ale úplně nepřálo počasí. Lyžovali jsme tři dny, pak chumelilo a nemohli jsme na ledovec, tak jsme místo týdnu lyžovali jen tři dny.

S čím byste tedy byla v nové sezóně spokojená?

Kdyby se mi podařilo udržet se v celkovém hodnocení Světového poháru do desátého místa.

Do sezóny půjde reprezentace s novými tmavšími kombinézami. Líbí se vám?

Nejdřív nám přišly moc obyčejné, byli jsme zvyklí na barevnější. Ale pak jsme jim přišli na chuť. Původně chtěli zachovat olympijský design, ale bílou kombinézu jsme odmítli.

Proč?

Protože když odjedeme na tři týdny pryč a pak se máme válet v bílé kombinéze na podložce, moc dlouho bílá nevydrží…

Reklama