Hlavní obsah

Ministerstvo nebude dávat přísliby dotace pro vrcholné akce

Praha

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy už nebude dávat pořadatelům přísliby přidělení dotace na vrcholnou akci, jako jsou například Světové poháry v zimních sportech. Garanci je možné dát až po schválení rozpočtu, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr Marcel Chládek (ČSSD). Svaz lyžařů ČR přitom podle slov předsedy Lukáše Sobotky nedávno zrušil plánované závody Světového poháru v Liberci právě kvůli chybějícímu příslibu dotace, který letos na rozdíl od minulých let nedostal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Marcel Chládek.

Článek

Svaz se rozhodl neriskovat ekonomické potíže a plánů na pořádání Světového poháru skokanů a sdruženářů se vzdal. Podle Chládka je však nemožné, aby měl jistotu přidělení dotace dopředu. "Až rozhodne komise, pak můžeme říct, jakou finanční částku dostanou," poznamenal. Je to součástí snahy o transparentní financování sportu. "Nemůžeme to říct dopředu. Je pryč doba, kdy o tom rozhodoval v jedné kanceláři jeden muž."

Lyžařský svaz pochyboval, že by mu byla dotace přidělena, protože v příštím roce se v tuzemsku uskuteční celá řada velkých sportovních podniků. Namátkou například halové mistrovství Evropy v atletice, mistrovství světa v hokeji, evropský šampionát fotbalistů do 21 let nebo mistrovství světa v cyklokrosu.

Pro rozhodování lyžařského svazu podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala nebyla zásadní jen finanční nejistota, ale především kolize se Světovým pohárem biatlonistů. Ten už měl například nasmlouvané vysílací časy v České televizi. "Z tohoto důvodu by to bylo problematické a myslím, že to bylo moudré rozhodnutí," řekl.

U velkých podniků, které jsou mezinárodními federacemi přidělovány s větším předstihem než závody Světového poháru, je možné žádat na ministerstvu o předfinancování. Například atletický svaz jako pořadatel HME v březnu 2015 podle slov předsedy Libora Varhaníka čerpal prostředky na přípravu už z letošního rozpočtu.

Ministr u některých akcí považuje za problém nedostatečnou sportovní infrastrukturu. "Nemůžeme pořádat vrcholné akce bez špičkového vybavení a odpovídajících kapacit. Je nutné tady vybudovat šest nebo sedm světových areálů," dodal.

Národní rada pro sport dnes rozhodovala o návrhu přidělení dotací na rok 2015 nejen pro velké akce, ale také na mládež, budování a obnovu sportovišť a další účely stanovené jednotlivými svazy. Její návrh ještě musí potvrdit porada vedení úřadu.

Reklama