Hlavní obsah

Jachta Wild Oats XI vyhrála poosmé závod Sydney - Hobart

Favorizovaná australská maxijachta Wild Oats XI miliardáře Roberta Oatleyho vybojovala rekordní osmé vítězství v 70. ročníku tradičního jachtařského závodu Sydney - Hobart. Posádka s kapitánem Markem Richardsem zvládla trasu 628 námořních mil (zhruba 1163 kilometrů) do tasmánského přístavu v neoficiálním čase dva dny, dvě hodiny a dvě minuty.

Foto: Jason Reed, Reuters

Závod Sydney - Hobart vyhrála poosmé jachta Wild Oats XI.

Článek

Wild Oats XI porazila debutující americkou jachtu Comanche, s níž v závěru svedla těsný souboj. "Tohle byl náš nejtěžší závod," přiznal Richards, jenž v roce 2012 triumfoval v traťovém rekordu jeden den, 18 hodin, 23 minut a 12 sekund. "Vyhrát Sydney - Hobart je velká čest, ale získat osmé vítězství, to je prostě úžasné. Možnost psát historii jachtingu se nenaskytne každý den," dodal.

Kapitán Ken Read s posádkou lodi Comanche, která byla dokončena teprve v říjnu, vedl regatu po většinu prvního dne. V závěru ale na Wild Oats XI nestačil a ve chvíli, kdy vítězové dopluli do Hobartu, zbývalo jeho jachtě zdolat ještě asi 10 námořních mil.

Maxijachta Wild Oats XI ovládla závod, který je považován za nejnáročnější na světě, poprvé v roce 2005. Dosud se s sedmi triumfy dělila o rekord s jachtou Morna/Kurrewa IV, jež poprvé vyhrála v roce 1946 a naposledy o čtrnáct let později.

Reklama

Související témata: