Hlavní obsah

A teď Tyson! Kličkova nuda údajně skončí, box pozná zuřivou éru

New York/Manchester

Další nezáživná bitva, která se v posledních letech stává železnou pravidelností. Tak nahlíží na devítileté suverénní kralování boxerského šampióna Vladimira Klička spousta zainteresovaných stran i po nedělní obhajobě nad americkým vyzyvatelem Bryantem Jenningsem. Má devětatřicetiletý Ukrajinec na světové scéně vůbec nějakého soupeře? Možná ano - Brita Tysona Furyho. O jejich vzájemném duelu se již dlouho spekuluje, přitom už na podzim by mohl být realitou.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Radost Vladimira Klička. Ukrajinec v ringu naposledy padl před 11 lety.

Článek
Fotogalerie

Superšampión Kličko o víkendu v newyorské Madison Square Garden obhájil mistrovské pásy organizací WBA, IBF, WBO a IBO v těžké váze. Jennings však oproti původním očekáváním dlouho odolával a o výsledku nakonec rozhodli až rozhodčí, u kterých to „doktor ocelové kladivo" vyhrál na body.

V posledních letech se přitom opakuje podobná scéna. Kličko si k obhajobě mistrovských pásů vybere papírově slabší a menší protivníky, kteří dosavadního šampióna v ringu spíše polechtají, než aby ohrozili jeho neotřesitelné postavení. Jmenovitě loni Bulhar Pulev, před ním třeba Australan Leapai či Ital Pianeta. Velká monstrózní show tak často končí nudným boxem.

Mladší ze slavných bratrů Kličkových v New Yorku absolvoval už svou 27. bitvu o mistrovský titul, což je světový rekord, poosmnácté již pásy obhájil. Teď se může vykoupit i u fanoušků, kteří ho na základě volby protivníků v posledních letech odsuzují. Stačí, když kývne na pomyslný duel s britskou stíhačkou Tysonem Furym. Ten by se mohl uspořádat již v září.

Nastolí Fury zuřivou éru?

Obrovitý, 206 centimetrů vysoký, boxer po zápase s Kličkem dlouho prahne. „Uvidíme, jaké to bude, když se Vladimir postaví proti někomu, kdo je stejně velký jako on. Navíc jsem mladší, silnější, rychlejší a mám sílu ho knokautovat," hrdě hlásí šestadvacetiletý rodák z Manchesteru, který však v ringu nepatří mezi největší ranaře.

„Kličko? To je pořád to samé dokola. Menší boxer se mu snaží dostat na tělo a tak ho Vladimir chytne a drží. To samé jsme viděli i teď proti Jenningsovi. Ale to mi nedělá starosti. Jsem si jistý tím, že ukončím jeho vládu a nastolím zuřivou éru," doufá Fury, šampión WBO.

Vladimir Kličko se po úspěšném víkendu nechal slyšet, že odjíždí na dovolenou a další boxerskou výzvu nebude v nejbližších dnech řešit. Očekává se však, že jak jeho tým, tak agentura Tysona Furyho brzy usednou ke stolu a vzájemná jednání velmi rychle začnou.

Kromě Furyho, který má v ringu bilanci 24:0 (18 knokautů) je ve hře i zápas s devětadvacetiletým Američanem Deontayem Wilderem, novým šampiónem WBC. Ten vyhrál všech 33 bitev a jen jednou svého soka neknokautoval.

Komu byste fandili v pomyslném souboji mezi Vladimirem Kličkem a Tysonem Furym?
Mé sympatie má Ukrajinec
47,2 %
Kličkův box nudí, výhru přeji Furymu
39,1 %
Je mi to jedno, box nesleduji
13,7 %
Celkem hlasovalo 24196 čtenářů.

Reklama

Související témata: