Hlavní obsah

Mayweather, nebo Pacquiao? Kolem boxerského šlágru poletují stamilióny dolarů

Las Vegas

V noci ze soboty na neděli středoevropského letního času (ne dříve než v 5 ráno) se v kolébce světového boxu - americkém městě Las Vegas - uskuteční nejsledovanější boxerská bitva tohoto století. Američan Floyd Mayweather se utká s Filipíncem Mannym Pacquiaem o titul profesionálního mistra světa ve velterové váze organizací WBA, WBC a WBO. Duel podle prvních odhadů vygeneruje příjem nejméně 400 miliónů dolarů (zhruba 10 miliard korun). Vidět jej mohou také čeští diváci, přímý přenos z celého galavečera chystá stanice Sport1.

Boxeři Manny Pacquiao a Floyd Mayweather před ostře sledovaným duelem.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Vstupenky na očekávaný zápas zmizely za minutu, jejich průměrná cena byla 5 tisíc dolarů (125 000 korun) a na černém trhu vyšplhala až na neuvěřitelných 128 000 dolarů, což je víc než 3,2 miliónu korun)!

Obrovské sumy za duel osmatřicetiletého „Moneyho" a o dva roky mladšího „Pac-mana" zaplatí televizní stanice. Jen v USA mají fanoušci možnost za 100 dolarů (2500 korun) na kanálu HBO sledovat napínavou bitvu a očekává se, že duel přitáhne nejméně tři milióny diváků. Další desítky miliónů zaplatí evropské, mexické a asijské televizní společnosti. V součtu se jedná o rekordní sumu nejméně 417 miliónů dolarů.

Profesionální box je v současnosti velký byznys a zkrátka si nepřijde ani jeden ze soupeřů. Rozdělí si celkem 250 miliónů dolarů - šedesát procent výdělku získá Floyd Mayweather, zbylých čtyřicet jeho filipínský protivník. To vše - s trochou nadsázky řečeno - za 36 minut strávených v ringu.

Pacquiao bude útočit

Oba zkušení (a také silně věřící) borci mají skvělou bilanci. Američan vyhrál všech 47 bitev, z toho šestadvacetkrát své soupeře knokautoval. Pacquiao absolvoval již 64 zápasů, přičemž sedmapadesátkrát vzešel jako vítěz (38 k.o.), pětkrát prohrál a ve dvou případech rozhodčí vyhlásili remízu. Očekává se tedy vyrovnaná bitva, v které mohou rozhodnout maličkosti.

Filipínec již dopředu avizoval, že chce velký boj. Nebude vyčkávat, ale rovnou zaútočí. Právě útok je jeho silnou stránkou. „Musím být velkým bojovníkem, jako kdyby se jednalo o můj poslední zápas. O tomto souboji jsem dlouho snil, v každém kole budu bojovat. Jestliže se chci stát vítězem, musím vyhrát každé kolo. To se mi podaří jedině pokud Mayweathera porazím v rychlosti, síle a také přesnosti mých úderů," řekl před zápasem Pacquiao.

Idol mnoha asijských bojovníků se přitom v mládí potýkal s drsnou realitou. Když mu bylo 14 let, jeho otec dokonce snědl psa, který byl jedním z členů rodiny. Pacquiao poté utekl z domova a rozhodl se stát se profesionálním boxerem, aby se už nikdy nepotýkal s chudobou. Tvrdě šel za svým snem a vyplatilo se.

Mayweather lepší než Ali?

To americký superšampión Floyd Mayweather o sobě nedávno vyhlásil, že je nejlepším boxerem všech dob. Podle svého mínění převyšuje i legendárního krajana Muhammada Aliho. „Bez urážky, ale on boxoval v jedné váze. Prohrál se soupeřem (Leon Spinks), který měl za sebou jen sedm zápasů. Utrpěl i další porážky," sebevědomě prohlásil Mayweather.

Money, držitel deseti světových titulů v pěti různých váhových kategoriích, je v současné době nejlépe vydělávajícím sportovcem.

„Navzdory svému věku se stále cítím svěží a čerstvý. Z fleku bych mohl skončit, ale ještě mám před sebou dva zápasy. Čeká mě teď velký rival a já chci zachovat klidnou hlavu. Jsem přesvědčený, že Pacquiao má strach. V ringu zase budu tím Floydem Mayweatherem, kterého všichni znají," slibuje Američan.

Ostře sledovaný duel bude soudcovat čtveřice zkušených amerických rozhodčích, hlavní slovo bude mít čtyřiašedesátiletý Kenny Bayless, jenže se v ringu pohybuje již dvaadvacet let.

Vizitky boxerů Floyda Mayweathera Jr. a Mannyho Pacquiaa:
Floyd Mayweather Jr.Jméno a příjmeníManny Pacquiao
24. února 1977, Grand RapidsDatum a místo narození17. prosince 1978, Kibawe
USAStátní příslušnostFilipíny
173 cmVýška169 cm
1996Profesionálem od1995
47 výher (z toho 26 k.o.), žádná porážkaBilance v profesionálním ringu57 výher (z toho 38 k.o.), pět porážek, dvě remízy
1.Postavení na žebříčku Boxrec2.
420Výdělek za kariéru (v miliónech dolarů)335
Money (Peníze)PřezdívkaPac-Man
Který boxer se v noci na neděli stane mistrem světa ve velterové váze organizací WBA, WBC a WBO?
Floyd Mayweather
38,9 %
Manny Pacquiao
61,1 %
Celkem hlasovalo 1708 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.