Hlavní obsah

Kuf při rozhýbávání prstu málem omdléval

Praha

Loni ukončil čtyřleté čekání českých moderních pětibojařů na medaili z mistrovství světa, letos do sezóny vtrhl druhým místem na Světovém poháru v Káhiře. Jenže na právě probíhajícím mistrovství světa v Berlíně Jan Kuf svoji sbírku úspěchů v individuálním závodě nerozšíří. V rozletu ho přibrzdilo nepříjemné a mírně kuriózní zranění.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Reprezentant v moderním pětiboji Jan Kuf před cestou na mistrovství světa do Berlína.

Článek

Osm prasklin najednou, nezbytné sešroubování a „užovka“ ze stehů přes celý prst. „Strkal jsem prst, kam jsem neměl,“ vtipkoval po zranění z Liberce začátkem dubna. Na vině ale byl nešťastný zásah v šermu. „Měl jsem natažený prst, narazil s ním do číšky, která nám chrání ruku, a prostřední kůstka v prstu se mi roztříštila o tu pod ní,“ vysvětloval.

Vykloubit, sešroubovat, sešít

V domnění, že jde jen o vyhozený kloub, poprosil zdravotnici turnaje, ať mu ho opět nahodí a může dál šermovat, ale následný rentgen ukázal, že na několik týdnů došermoval. „Ani to extra nebolelo, spíš pak po operaci, kdy mi rozřízli prst, museli vyvrátit kloub, sešroubovat ruku a vrátit zpátky. Když jsem to pak rozhýbal, myslel jsem, že omdlím,“ přiznával.

Ukazováček pravé ruky je pro pětibojaře obzvlášť důležitý. „Vlastně to byl asi nejhorší prst, co jsem si mohl zlomit,“ připouští. Vedle šermu ho totiž potřebuje i při střelbě, a tak zbraň nemohl dlouho vzít do ruky. „Ten návrat byl trochu kostrbatý, ale jak prst splaskával, bylo to lepší a lepší,“ pochvaloval si.

Dokonce oproti původním plánům stihl i světový šampionát, byť jen štafetové závody. V tom úvodním skončil s Martinem Bilkem devátý. „Je to test, co mám natrénováno. Hlavně směřuju k mistrovství Evropy,“ vyhlíží šampionát, v němž půjde hned o osm míst pro Rio.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články