Hlavní obsah

Svoboda a Polívka postoupili na MS moderních pětibojařů do finále

Ondřej Polívka a olympijský vítěz David Svoboda postoupili na mistrovství světa v moderním pětiboji v Berlíně do pátečního finále, Ondřej Svěchota v kvalifikaci neuspěl. Svoboda byl ve své kvalifikační skupině devátý, Polívka desátý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pětibojař David Svoboda na ilustračním snímku

Článek

Svoboda začal až patnáctým plaveckým časem, ale šerm ho v pořadí posunul vpřed. "Pro Davida byl prioritní postup s cílem pošetřit síly, což se mu dařilo po většinu šermu. Do startu kombinované disciplíny to vypadalo na kontrolovaný postup, z první i druhé střelby vybíhal na pátém místě," uvedl v tiskové zprávě reprezentační trenér Jakub Kučera.

Jenže pětibojařům svítilo slunce přímo do očí a Svoboda při třetí střelbě potřeboval na trefení pěti terčů šestnáct ran. Rázem se propadl na čtrnácté místo. "Najednou musel hodně rychle běžet o postup. Naštěstí zjistil, kde je problém, při náběhu na čtvrtou střelbu si zkontroloval, kam předtím střílel, a poslední položku dal čistě," řekl Kučera.

Polívka se do finále šampionátu prodral až díky závěrečné disciplíně, v níž měl ve své skupině druhý čas. "Předvedl nejlepší kvalifikační výkon v sezóně. Podmínky byly extrémně těžké, vypadávali i lidé, kteří v sezóně měli medaili ze Světového poháru," dodal Kučera. Svěchota doběhl pětadvacátý a ve skupině porazil jen pět soupeřů.

Čtvrteční kvalifikaci žen absolvují i české reprezentantky Natálie Dianová a Lenka Bilková.

Reklama

Související témata: