Hlavní obsah

Převrat ve výsledcích? Dva koně při víkendu s Velkou pardubickou měli pozitivní dopingový test

Praha

Dva ze vzorků odebraných o víkendu, kdy se konala 125. Velká pardubická, byly údajně pozitivní. Může se to týkat i prvního a druhého koně ze slavné steeplechase. Vítězem se stal Nikas s žokejem Markem Stromským, druhý byl Ribelino (Pavel Kašný), třetí Zarif (Josef Bartoš). Není ovšem také vyloučeno, že pozitivní test měli koně z doprovodných dostihů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 125. Velké pardubické žokej Marek Stromský, jeho kůň Nikas a majitel koně Petr Kupka.

Článek

Informaci přinesl internetový TurfMagazín. Pozitivní podle něj byly zatím tzv. vzorky A. Dá se čekat, že budou provedeny analýzy i uložených kontrolních vzorků B. Pokud se tedy majitelé příslušných koní tohoto práva nevzdají.

Lze zřejmě čekat totožný výsledek. Ale teprve potom podle všeho dojde i na bližší informace. Testy se údajně provádějí v zahraniční laboratoři.

Pokud se doping prokáže, bude případ řešit Pořádková komise Jockey Clubu, které předsedá Otakar Nový, a hříšníkům hrozí diskvalifikace. Té se nedávno dočkal kůň Sky Arrow, který měl pozitivní test po rovinovém dostihu v Mostě. Jeho trenérovi Josefu Vymazalovi uložila komise sankci odnětí trenérské licence na deset měsíců.

Podle oficiálních zápisů byly v Pardubicích před měsícem v den hlavního mítinku překážkové sezóny odebrány vzorky od celkem šesti koní: Arcioneho, Charme Looka, Quatikiho z ostatních dostihů, ale i od dvou nejlepších z VP - Nikase (trénovaného Stanislavem Popelkou), Ribelina (trenér Stanislav Kovář) i devátého Templáře (trenér Antonín Novák).

Podle  dalších informací o den dříve měli být testováni také Čáriray (trenér Popelka) a Polyante (trenér Vladislav Fedorowicz).

Jockey Club se jako nejvyšší autorita turfu v České republice k případu nechtěl vyjádřit. "Jsou to nepodložené informace," řekla ČTK Martina Krejčí ze sekretariátu Jockey Clubu ČR s tím, že v pátek bude zveřejněno prohlášení.

Podobně reagoval trenér Stanislav Popelka, který vítězného Nikase připravuje ve stáji Srdéčko ve Hvozdu na Olomoucku, a uvedl, že se nesmí vyjadřovat.

Vítězství ve Velké si po skončení éry klisny Orphee des Blins premiérově připsal Nikas a s ním se dočkal i věčný smolař dostihu Stromský. Anebo zase vyjde nakonec naprázdno, jako když byl v roce 2008 po protnutí cílové čáry s Amant Grisem diskvalifikován z první pozice za minutí točného bodu? Byla by to událost, kterou historie tohoto dostihu zatím nezaznamenala.

Za prvními dvěma koni, u nichž byly provedeny odběry, skončil Zarif, kterého připravuje  Josef Váňa.

Reklama