Hlavní obsah

Sáblíková prožila výjimečný rok. Má toho plný brejle, říká kouč Novák

Praha

Tři tituly mistryně světa, celkový triumf ve Světovém poháru. Vyjetá účast v cyklistické časovce na olympiádě v Riu a v nové sezóně tři vítězství v závodech SP na dlouhých tratích. Na konci týdne se jede letos poslední v Heerenveenu. I tam bude česká ledová královna favoritkou. „Je to rok Martiny Sáblíkové,“ říká spokojený kouč Petr Novák.

Foto: Tobias Hase, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková oslavuje svůj triumf po závodě na 3 000 m v německém Inzellu.

Článek

Na patnáctistovce už stála na stupních, co k nim chybělo v Inzellu?

Časy jsou velmi dobré, ale znovu se musela zvednout při střídání drah a ztratila cenné desetiny sekund. To je moc. Jinak by možná znovu byla na bedně. V závěru téhle trati hodně rozhoduje, kdo má malou domů, jede vnitřní ovál. Ale jsem spokojený.

V závodě s hromadným startem Sáblíková atakuje stupně vítězů. Řešíte, jak se dostat až na ně?

Zkoušíme, vymýšlíme různé taktické varianty. V Inzellu jsme zkusili jednu, ale problém je v tom, že Martina táhne část závodu sama, nikdo nechce jít dopředu, vystřídat ji. Dojela si pro pět bodů, aby byla alespoň čtvrtá. Nám to stačí, není to hlavní priorita, tou jsou dlouhé tratě. Jednou ale zkusíme ujet a hlídat si vedení, jako už to také v minulé sezóně udělala. Nebudu samozřejmě říkat kdy, to vyplyne z celkové situace na daném závodě Světového poháru. Má toho plný brejle, takže do toho nejdeme, protože zmíněná taktika je fyzicky hodně náročná.

Co čeká českou ledovou královnu v Heerenveenu?

V pátek tři kilometry, v sobotu kilometr a v neděli patnáctistovka se závodem s hromadným startem. Ve hře je také týmový závod.

V Heerenveenu končí první část Světového poháru. Kdy se vrátíte na led?

Už po Vánocích pojedeme na tradiční soustředění do Collalba. Už v první polovině ledna se jede evropský šampionát v Minsku.

Martina Sáblíková v tomto kalendářním roce získala tři tituly mistryně světa, vyhrála podeváté seriál Světového poháru, vybojovala účast na olympiádě v Riu a zvítězila ve všech třech závodech na dlouhých tratích v nové sezóně. Dá se říct, že rok 2015 je neúspěšnějším v její kariéře?

Olympijské roky jsou jiné. Tenhle rok je výjimečný v tom, že se Martina kromě úspěchů na ledě stala pětatřicátým sportovcem na světě, který se zúčastní letní i zimní olympiády. Věřím, že její start v cyklistice v Riu nic nepřekazí. Všichni se jí ptají na Rio víc, než na rychlobruslařské závody. Dá se tedy říct, že tohle je rok Martiny Sáblíkové.

Reklama