Hlavní obsah

Nejsem blázen, abych riskoval zranění Martiny, zdůraznil kouč Sáblíkové

Kolomna

Zlaté medaile na tři a pět kilometrů, páté místo na patnáctistovce a sedmé místo v družstvech. Taková je bilance rychlobruslařky Martiny Sáblíkové z mistrovství světa v Kolomně. Kouč Petr Novák byl maximálně spokojený. „Super. Víc jsem si ani nemohl přát,“ říkal spokojeně.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem po triumfu na MS v závodě na 5 km.

Článek
Fotogalerie

„Hlavní pro Martinu byla trojka a pětka. Obě tratě vyhrála. Splnila cíl. V sobotu odtáhla celý závod družstev. Nic jí nemohu vyčíst ani po nedělní patnáctistovce. Při výjezdu ze zatáčky musela přibrzdit a pustit Leenstraovou, aby nebyla diskvalifikovaná. Jeli jsme ji v podstatě proto, aby si ověřila, jak je rychlá vůči Ireen Wüstové, protože to bude její největší soupeřka na březnovém mistrovství světa ve čtyřboji v Berlíně. Vypadá to pro Martinu hodně dobře. Nemůžeme si myslet, že když vyhrála patnáctistovku na Světovém poháru ve Stavangeru, tak ji bude vyhrávat pořád," dodal kouč.

Do posledního nedělního závodu s hromadným startem už Sáblíkovou neposlal. „Už ve čtvrtek jsem říkal, že se na nedělním programu s Martinou domluvíme podle situace. Nejsem blázen, abych riskoval její zranění v hromadném závodě. Padá to tam jako hrušky, nedej bože, aby ji někdo píchnul bruslí. K čemu by mi to bylo, když před sebou máme mistrovství světa ve víceboji a přípravu na olympijské Rio. Je třeba vzít rozum do hrsti," řekl Novák důrazně.

Berlín a pak směr Rio

Sáblíková nastoupila ve čtyřech z pěti závodů, na které byla přihlášená. „Zátěž byla obrovská a proti ní stály odpočaté soupeřky. Třeba holandské závodnice také nejedou všechno. Dvě tratě a družstvo. Víc ne. A tak jedna jede patnáctku, další trojku, jiné startují na pětce a další se specializují na závod s hromadným startem. Mají širokou a silnou základnu, přesto je Martina poráží. Rozhodli jsme se pro patnáctistovku, ale to přece nebudu říkat dopředu, aby podle toho postavili soupeři taktiku," vysvětlil Novák.

Světový šampionát v Berlíně se jede první březnový týden. Novákův tým se vrací domů v pondělí odpoledne. Několik dní bude v Česku a pak vyrazí na soustředění. Sáblíková už se bude věnovat více kolu. „Zatím nejsem rozhodnutý, ale potřebujeme tam mít led i možnost jezdit na kole, to znamená, aby tam nebyl sníh," naznačil Novák, jakou bude hledat lokalitu. Nejspíš to bude Inzell nebo Berlín.

Jak dopadne rychlobruslařka Martina Sáblíková na březnovém MS ve víceboji?
Získá zlato
94,1 %
Bude stříbrná
3,4 %
Vybojuje bronz
0,8 %
Medaili nezíská
1,7 %
Celkem hlasovalo 11029 čtenářů.

Reklama