Hlavní obsah

Trenér se mi zbláznil, špitla Sáblíková. Novák pojede nejprve o flašku a pak mistrovství světa

Berlín

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák chystá návrat na rychlobruslařské ovály jako závodník. Dokonce přemýšlí o veteránském světovém šampionátu Masters. „Trenér se mi zbláznil,“ špitla Sáblíková a její kouč se jen usmíval.

Foto: Karel Felt, Právo

Petr Novák vlevo, s polským kamarádem a soupeřem Wiesławem Kmiecikem.

Článek

„Necítím se jako závodník, ale rozhodl jsem se, že objedu jedno kolo pod padesát sekund, to jsem splnil. Ale do ideálu, jak bych si svoje časy představoval, mám zatím daleko," pravil s úsměvem. Rozhodnutí, v osmašedesáti letech se vrátit na ovál jako závodník, mělo dvě příčiny.

Tak nám ukaž, jak se jezdí

„Hodně k mému rozhodnutí, se do závodění pustit, přispěla i Martina Sáblíková. Na tréninku v Inzellu jsem děvčatům nadával, že už čtyři roky nechápou, jak se má na bruslích jezdit. Martina za mnou přišla a řekla, že nejjednodušší by bylo, kdybych obul brusle a ukázal jim to. Hezky se to prý říká, ale hůř ukazuje. Tak jsem se naštval a ukázal jim na bruslích, co po nich chci. Tam to někde začalo," prozradil.

Druhou příčinou byl klasický chlapský hec u láhve něčeho ostrého. „Hecujeme se s kolegy trenéry, že si to rozdáme na ledě. Hlavně s koučem polských rychlobruslařů Wiesławem Kmiecikem, to je můj velký kamarád. Závod na půl kola, je vyhlášený o příštím víkendu při finále Světového poháru v Heerenveenu. Na víc si zatím netroufneme. Wěškowi bude teprve šedesát, má o něco víc kilogramů než já. Závodili jsme spolu někdy před pětatřiceti roky. Pobiju ho. Samozřejmě nepojedeme jen tak, ale o láhev, nejspíš vodky, tu vypijeme společně a pozveme i kolegy," vyprávěl Novák a kolem procházející polský kouč, když zaslechl téma debaty, jen zahlásil: „Nemá proti mně šanci."

Na šampionátu chce být do desítky

Novákovy plány jdou ještě dál, než k souboji o láhev. „Nedávno proběhlo veteránské mistrovství světa, kterému se říká Masters. V mé věkové kategorii by k šestému místu na pětistovce stačilo čtyřiapadesát sekund. Na medaili na kilometru pak 1:40,3. Přemýšlím stále víc, že se do toho pustím a příští rok to zkusím. To bych měl zvládnout," pravil přesvědčivě.

Trenéra prý má. „Je to nějaký chlápek co trénuje jednu závodnici, která hodně vyhrává. Tak ho požádám, jestli by mě taky trénoval. Co bude, když se s ním pohádám? No... To bude horší. Určitě se s ním ale dohodnu na tom, že si připijeme a smažeme to," smál se.

Novák už také trénuje. „Zatím jezdím hlavně půlkola. Dokázal jsem ho zajet i za dvaadvacet sekund, což je dobré, celé by bylo kolem pětačtyřiceti. Martina mi to měřila. Jenže celé kolo je hodně náročné, hlavně přešlapování. Přeci jenom nohy nejsou zvyklé. Vždyť jezdím jen rovně, na místo pro trenéry a zpátky. První zatáčku zvládnu, ale ve druhé se nohy roztřesou a hrozí, že upadnu a při svoji váze udělám díru do mantinelu," smál se Novák.

„Letos jsem objel jedno celé kolo po sedmi letech. Přesto věřím, že se na těch padesát čtyři až pět sekund na pětistovce dostanu. V Masters bych se vešel do desítky," dodal.

Do kombinézy zhubne

Kouč Sáblíkové není žádný střízlík, ale ani tlouštík. Svaly se rýsují, jen bříško trochu nadzvedává košili. „Je mi osmašedesát, nechci ztloustnout do sta kilogramů. Celý život jsem sportoval. Když jsem přijel z mistrovství Evropy a měl jsem devadesát šest kilo, tedy o čtyři kila víc než před šampionátem, tak jsem se už pořádně naštval. Začal jsem jíst zdravě, ovesné vločky a müsli, ovoce, zeleninu, saláty, olivový olej, který mám rád. Vyhýbám se vepřovému masu, nejím tradiční přílohy," nabídl svůj recept na hubnutí.

Dokonce si troufá obléct i kombinézu. Mateřská agentura Sport Invest mu dokonce nechá vyrobit kombinézu speciálně pro něho. Chci se do ní vejít a udržet v ní správné tvary kvůli aerodynamice. Musím shodit tady ten neaerodynamický díl," ukazoval Novák na břicho.

Reklama