Hlavní obsah

Tým vyšetřovatelů bude zkoumat možnou korupci OH 2022 v Tokiu

Organizační výbor olympijských her 2020 v Tokiu ustavil zvláštní tým vyšetřovatelů, který má zjistit, jestli úspěšnou kandidaturu neprovázela korupce. Podle japonských médií poslal organizační tým her přes dva milióny dolarů na účet singapurské banky, jehož majitelem je tamní firma Black Tidings.

Foto: Edgar Su, Reuters

Zde má sídlo firma Black Tidings.

Článek

Tu vlastní Ian Tan Tong Han, který je přítelem Papeho Massaty Diacka, bývalého marketingového poradce Mezinárodní atletické federace a syna někdejšího šéfa IAAF Laminea Diacka. Oba Diackové byli v lednu v souvislosti s krytím dopingového skandálu v Rusku potrestáni doživotním zákazem činnosti v atletice, proti oběma je navíc ve Francii vedeno trestní řízení.

Šéf tokijské kandidatury Cunekazu Takeda již dříve prohlásil, že zmíněná částka byla součástí platby za služby firmy Black Tidings a úspěšně prošla auditem.

Přípravy tokijské olympiády provází řada potíží. Loni v září rezignoval kvůli problémům s plánováním stavby hlavního stadionu pro hry ministr sportu Hakubun Šimomura. Původně vybrané logo zase napadl belgický designér a upozornil na podobnost s jeho vlastním dílem pro divadlo v Lutychu, dokonce se kvůli tomu obrátil na soud. Nové logo vybrali Japonci až po sedmi měsících.

Reklama

Související témata: