Hlavní obsah

Rychlobruslařka Pechsteinová neuspěla u soudu. Uprchlík může využívat právní ochrany, my sportovci ne, říká

Karlsruhe

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová neuspěla u spolkového soudu v Karlsruhe se snahou získat odškodnění od Mezinárodní bruslařské unie (ISU) za svůj dvouletý distanc. Pětinásobná olympijská vítězka žádala od ISU odškodnění zhruba ve výši pěti miliónů eur.

Foto: Karel Felt, Právo

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

Spolkový soud tak svým rozhodnutím změnil verdikt vrchního zemského soudu v Mnichově, který loni žalobu Pechsteinové proti ISU přijal. Zároveň tím potvrdil autoritu Arbitrážního sportovního soudu (CAS) v Lausanne, jež by v případě úspěchu rychlobruslařky utrpěla.

Pechsteinová ve své policejní uniformě opustila soudní budovu beze slova. Později se však vrátila a novinářům řekla: "Každý uprchlík, který se dostane do Německa a zaregistruje se tady, může využívat právní ochrany. My sportovci ale ne."

Její právník Thomas Summerer naznačil, že dnešním rozhodnutím snaha o odškodnění nekončí. "To nebylo ještě poslední slovo," řekl Summerer a dodal, že se odvolá k ústavnímu soudu. Právní zástupci Pechsteinové už dříve tvrdili, že jsou v případě potřeby odhodláni kauzu dotáhnout až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Pechsteinová dostala v roce 2009 na základě podezřelých výsledků krevních testů dvouletý zákaz činnosti, aniž by měla pozitivní test na zakázané látky. Přišla tak mimo jiné o olympijské hry ve Vancouveru. Soupeřka Martiny Sáblíkové tvrdí, že za výsledky stojí dědičná anomálie. Od domácího svazu přesto dostala trest a neuspěla ani s odvoláním k CAS.

Reklama