Hlavní obsah

Moderní pětibojařka Kodedová pojede na olympiádu do Ria

Praha

Moderní pětibojařka Barbora Kodedová se dodatečně kvalifikovala na olympijské hry. Do Ria de Janeiro pojede společně s olympijským vítězem Davidem Svobodou a Janem Kufem.

Foto: Profimedia.cz

Moderní pětibojařka Barbora Kodedová (vpravo) při šermu s Litevkou Laurou Asadauskaitéovou.

Článek

Mezinárodní pětibojařská federace zveřejnila seznam 36 účastnic olympiády po nedávném mistrovství světa, v kterém Kodedová nefigurovala. Za každou zemi ale mohou startovat maximálně dvě moderní pětibojařky a na Kodedovou připadlo díky její pozici v redukovaném světovém žebříčku jedno z uvolněných míst.

"Popravdě, když mi to trenér volal, měla jsem slzy v očích. Po tomhle roce chci skončit kariéru a lepší konec jsem si ani nemohla přát," uvedla šestadvacetiletá pětibojařka v tiskové zprávě. "Tak jen aby to vyšlo, abych zůstala zdravá a v Riu to klaplo," dodala.

"Pro český pětiboj je určitě dobře, že budeme mít zástupkyni také v ženské soutěži," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Od příštího týdne začne trénovat

Kodedová se nyní vrhne do přípravy, kterou jí narušily zdravotní problémy. Brala dvoje antibiotika a v plnohodnotném tréninku není pět týdnů. "Měla jsem zánět dutin. Od příštího týdne snad budu moct trénovat," řekla. "Teď musíme zjistit, jak velké následky nemoc zanechala, ale do začátku olympijské soutěže je pořád skoro devět týdnů," uvedl Kučera.

Kodedovou čeká nově trénink směřovaný i ke zvládnutí nejdůležitějšího závodu sezóny. Trénovat bude také specifickou běžeckou trať plnou zatáček. "Když jsem vídala kluky, kteří trénovali kombi na simulované trati, nepředstavovala jsem si tam sebe. Takhle realistické myšlenky na olympiádu jsem neměla. Soustředila jsem se na závody a nad tímhle jsem neuvažovala," řekla Kodedová.

Olympijský vítěz z Londýna Svoboda a mistr světa ve smíšené štafetě Kuf splnili kvalifikační kritéria na loňském mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: