Hlavní obsah

Putin označil ruský trest za nespravedlivý, věří v pomoc MOV

Petrohrad
Aktualizováno

Prezident Vladimir Putin označil pokračující zákaz účasti ruských atletů na mezinárodních soutěžích za nespravedlivé rozhodnutí. Věří však, že se situace i s pomocí Mezinárodního olympijského výboru ještě vyřeší a ruští reprezentanti budou moci na olympijských hrách v Riu startovat. MOV bude o ruském trestu jednat v úterý 21. června.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Putin už před odpoledním rozhodnutím rady atletické federace IAAF upozornil, že podle jeho názoru nelze uplatnit princip kolektivní viny a potrestat za doping všechny atlety. "Zodpovědnost by měl nést každý osobně," prohlásil. "Je chyba, že je celý případ zpolitizovaný, protože doping je celosvětový problém a netýká se jen Ruska," doplnil.

Prezident popřel, že do organizovaného dopingu reprezentantů byla zapojena ruská vláda. "Ani nemohla být. Rusko nikdy nepodporovalo doping na žádné státní úrovni," řekl Putin. Reagoval tak na dokument německé televize ARD, která přinesla informace, že nejvyšší ruští představitelé včetně ministra sportu o státem řízeném dopingu věděli.

Kanadský pracovník světové antidopingové agentury WADA Richard McLaren nicméně prohlásil, že má "věrohodné a ověřitelné" důkazy, že ruské ministerstvo sportu nařídilo moskevské laboratoři krýt dopingové nálezy z atletického MS 2013 v Moskvě. Zveřejnit je chce v červenci. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko v minulosti informace o zapojení státu do dopingového programu opakovaně odmítl.

Reklama

Související témata: