Hlavní obsah

Slavná Tour de France začne po třech letech opět ve Francii

Paříž

Po předchozích dvou letech, kdy byl úvod v britském Leedsu a nizozemském Utrechtu, odstartuje slavný etapový závod Tour de France tuto sobotu opět na území Francie. Stejně jako při jubilejním 100. vydání na Korsice začne i letošní 103. ročník na ostrově - tentokrát se na takzvaný "Grand Départ" může těšit Mont-Saint-Michel. Na dojezdu do Paříže se naopak od roku 1903 nic nemění.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Členy kolosu Staré dámy čeká na místech, kde v roce 2013 končila časovka 11. etapy, úchvatný start do třítýdenní dřiny. Maličký ostrov Mont-Saint-Michel s magickým klášterem je na seznamu světového dědictví UNESCO. Některé z částí kláštera pochází už z 10. století. Na ostrově žije pouze přes 40 obyvatel, z toho polovinu tvoří řeholníci, ale místo navštíví během celého roku 2,5 miliónu lidí.

Mont-Saint-Michel je jen necelý kilometr od pevniny, s níž byl dlouhodobě od roku 1879 spojen náspem. Od loňska už má ale oficiálně zpět status ostrova po dokončení mostu, který násep nahradil. Celkem 198 jezdců z 22 týmů tam načne 188 kilometrů dlouhou první etapu na Utah Beach, pláž proslulou vyloděním spojeneckých sil při bitvě o Normandii v červnu 1944.

Peloton na dlouhé pouti čeká dohromady 28 výstupů, o tři více než loni. Zavítá po odmlce také na území Andorry, která patří mezi nejmenší země Evropy. V knížectví v srdci Pyrenejí se Tour pojede po sedmi letech, celkově popáté v historii.

Královská etapa v den pádu Bastily

Právě v Andoře stráví 11. července jezdci i první volný den, ten druhý naplánovali organizátoři do švýcarského Bernu na 19. července, kde bude den předtím finišovat 16. etapa. Časovky se pojedou v 13. a 18. etapě, ta první se dvěma vrcholy o délce 37 km, druhá na 17 kilometrů zvlněným terénem.

Královská etapa přijde na řadu ve dvanácté etapě ve velmi významný den pro celou Francii, která si právě 14. července připomíná pád Bastily. Pojede se 185 kilometrů z města Montpellier na horu Mont Ventoux, která je jedním z nejobtížnějších vrcholů ve Francii.

Ti, kdo chtějí spatřit cíl Tour, musí zvládnout 21 etap o celkové délce 3535 kilometrů. "Víme, jak těžký tento závod bude a kolik do toho budeme muset dát úsilí, pokud ho chceme znovu vyhrát. Ale trénovali jsme tvrdě, jsme na tu výzvu připraveni a už se nemůžeme dočkat závodění před miliony lidí ve Francii, kteří dělají závod tak mimořádným," prohlásil Chris Froome, vítěz z let 2013 a 2015, který je největším favoritem i letos.

Prestižní závod skončí 24. července závěrečnou 21. etapou s dojezdem na pařížský bulvár Champs-Élysées. Pod Vítězným obloukem končí závod s železnou pravidelností od roku 1975.

Reklama

Související témata: