Hlavní obsah

Ve věku 74 let odešla sportovní legenda Věra Čáslavská

Aktualizováno

Legendární gymnastka Věra Čáslavská zemřela v úterý večer ve věku 74 let. Čáslavská dlouhou dobu bojovala s rakovinou slinivky. Informaci o jejím úmrtí pro Český rozhlas potvrdila režisérka Olga Sommerová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Věra Čáslavská zemřela ve věku 74 let.

Článek
Fotogalerie

Čáslavská podstoupila vloni v polovině května náročnou osmihodinovou operaci, po které strávila tři týdny v nemocnici. Od té doby musela absolvovat několik chemoterapií, chodila na transfuze a zhubla o více než patnáct kilogramů. Letos v létě se její stav opět zhoršil a neodcestovala kvůli tomu na olympijské hry do Ria de Janeiro.

Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedm zlatých medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Na bradlech se Čáslavská proslavila prvkem, kdy se odpoutala od horní žerdi, ve vzduchu se otočila kolem své osy a znovu se chytila bradel. Kromě cvičení na bradlech se Čáslavská excelovala také ve víceboji, na kladině a na přeskoku.

Se Zátopkem největší český sportovec

"Spolu s Emilem Zátopkem je Věra Čáslavská největším českým sportovcem, a to nejen dosaženými výsledky, ale svým přístupem ke sportu i svými lidskými postoji, vším, čím se zapsala do srdcí svých příznivců i myslí nepřátel," uvádí v jejím profilu na svém webu Český olympijský výbor.

Přehled nejúspěšnějších sportovců z ČR a Československa na letních olympijských hrách:
JménoSportZlatoStříbroBronzCelkem
Věra Čáslavskásportovní gymnastika74011
Emil Zátopekatletika4105
Jan Železnýatletika3104
Jan Brzákrychlostní kanoistika2103
Barbora Špotákováatletika2013
Josef Holečekrychlostní kanoistika2002
Martin Doktorrychlostní kanoistika2002
Štěpánka Hilgertovávodní slalom2002
Eva Bosákovásportovní gymnastika1214
Ladislav Váchasportovní gymnastika1124
Ludvík Daněkatletika1113
Kateřina Emmonssportovní střelba1113

Po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Vychovávala mladé adeptky sportovní gymnastiky jak v Praze, tak v Mexiku.

Počátkem roku 1990 se Čáslavská po zvolení Václava Havla prezidentem Československé republiky stala jeho poradkyní pro sociální otázky a pro sport, od července 1991 byla jeho asistentkou. V letech 1990 až 1996 byla předsedkyní Československého a později Českého olympijského výboru a v letech 1995 až 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

ČOV uvedl, že na jeho adresu (Benešovská 1925/6, 101 00 Praha 10) lze zasílat kondolence, které ČOV předá rodině.

Reklama

Související témata: