Hlavní obsah

Nečekané drama! Nabitý stadión sledoval srdcervoucí boj. Paralympiáda začala

Rio de Janeiro

Necelé tři týdny po skončení olympijských her byla v Riu de Janeiro slavnostně zahájena XV. letní paralympiáda. Vlajkonošem české výpravy, kterou v Brazílii tvoří 39 sportovců, byl na slavném stadionu Maracaná cyklista Jiří Ježek, s jedenácti medailemi včetně šesti zlatých nejúspěšnější český paralympionik v historii. Před ceremoniálem měl zdravotní problémy. Samotné zahájení provázel déšť a jedna z posledních účastnic štafety měla velké problémy s pochodní. Oheň se ale zdařilo zažehnout.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Problém při zahájení paralympiády. Marcia Malsarová upadla, pochodeň ale dál hořela.

Článek
Fotogalerie

Paralympijská pochodeň u sochy Ježíše v Riu

Zapálení paralympijské pochodně

Rusko si uspořádalo vlastní paralympiádu

Okamžiky zahájení v ulicích Ria

Oproti tradici se zahajovacího ceremoniálu paralympiády nezúčastnil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Brazilským pořadatelům se omluvil kvůli účasti na pohřbu bývalého západoněmeckého prezidenta Waltera Scheela.

Tradičně došlo na zažehnutí ohně. Marcia Malsarová, která patřila mezi poslední členy štafety s pochodní, však měla velký problém. Její nakonec úspěšný urputný boj s handicapem napjatě sledoval zaplněný stadión Maracaná. Malsarová, která trpí poruchami hybnosti, získala první zlatou medaili pro Brazílii na paralympiádě v roce 1984.

Bezmála čtyřhodinový ceremoniál měl motto: Srdce nezná limity a každý má srdce. Nesl se v rytmu samby, protagonisty byli například "létající" vozíčkář, který sjel ze 17 metrů vysoké rampy, proskočil kruhem a spustil jeden z velkolepých ohňostrojů, nebo tanečnice na protézách v duetu s robotem. Oheň nakonec zapálil plavec Clodoaldo Silva, jeden z nejúspěšnějších brazilských paralympioniků a držitel 13 medailí.

V Riu je připraveno 582 medailových sad v 23 odvětvích, paralympiády se zúčastní 4350 závodníků. Oproti Londýnu přibyly kanoistika a triatlon. Pozici nejúspěšnější země obhajuje Čína, která před čtyřmi lety vybojovala 231 medailí včetně 95 zlatých.

Čeští paralympionici před čtyřmi lety v Londýně získali jedenáct medailí, dohromady jich mají na kontě už 139. Vlajkonoš Ježek přitom těsně před zahájením řešil zdravotní problémy. Hned po příletu do vesnice dostal střevní chřipku a měl žaludeční problémy. "Takže jsem čtyřiadvacet hodin proseděl na toaletě. To mě střelilo někam jinam a musím trošku vyřešit zdraví," svěřil se šestinásobný paralympijský vítěz Radiožurnálu.

Není přitom v české výpravě se zdravotními potížemi sám. "Je nás víc takových případů a i na olympiádě jsme viděli, jak s tím bojovali i naši sportovci, třeba člen čtyřkajaku Daniel Havel," připomněl Ježek.

Paralympijské hry potrvají v Brazílii do 18. září. Účastní se jich 159 zemí, mezi nimiž chybí Rusko. Vyloučením doplatilo na dopingový systém řízený státem. Start v Riu si Rusové snažili vybojovat u sportovní arbitráže CAS i u švýcarského federálního soudu, obě instance ale jejich odvolání zamítly. Mohou startovat na akci, která byla prakticky souběžně zahájena v Moskvě.

Ruská vlajka se však přesto objevila i při nástupu výprav na ploše v Riu. Měli ji s sebou Bělorusové. "Mohu jen poděkovat našemu běloruskému kolegovi, sportovci, jehož jméno ještě ani neznám. V této složité době ukázal, že nelze zapomínat na spravedlnost a na to, že politika by se do sportu neměla vměšovat," řekl agentuře TASS předseda Ruského paralympijského výboru Vladimir Lukin. Událost bude mít nicméně dohru u Mezinárodního paralympijského výboru.

Reklama

Související témata: