Hlavní obsah

Šéf MOV chce po ruských úřadech, aby pomohly zastavit hackery

Lausanne

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach vyzval ruské úřady, aby pomohly zastavit hackery, kteří zveřejňují zdravotní záznamy sportovců z databáze Světové antidopingové agentury (WADA). Ruský prezident Vladimir Putin sice kybernetické útoky odsoudil, ale zveřejněné informace podle něj vyvolávají řadu otázek.

Foto: Staff, Reuters

Rio de Janeiro, ilustrační snímek.

Článek

Hackerská skupina Fancy Bear dnes mezitím umístila na web zdravotní dokumenty dalších jedenácti sportovců, mezi kterými je i čtyřnásobná olympijská vítězka v dráhové cyklistice Britka Laura Trottová.

"Zdá se, že zdraví sportovci užívali legálně léky, které jsou pro ostatní zakázány, a lidé, kteří evidentně trpí vážnou nemocí, jsou zdravotně postižení, jsou podezřelí z užívání nějakých látek a nesmějí na paralympijské hry," řekl Putin agentuře Interfax.

Hackeři zveřejňují z databáze WADA dokumenty k terapeutickým výjimkám, díky kterým mohou sportovci z léčebných důvodů užívat látky, které jsou jinak na seznamu zakázaných prostředků. Na web dali i záznam české tenistky Petry Kvitové z roku 2009, kdy dostala povolení k užívání léku na astma, který mezitím přestal být zakázanou látkou.

Odveta za vyšetřování?

Podle WADA jsou hackerské útoky odvetou za vyšetřování státem organizovaného dopingu v Rusku, kvůli kterému přišla řada ruských sportovců o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Ruští atleti mají už od loňského podzimu zákaz mezinárodních startů. Na systematický doping v zemi doplatili i ruští paralympionici, kteří nesměli na právě probíhající hry v Riu.

Bach slíbil Světové antidopingové agentuře pomoc včetně komunikace s ruskými úřady.

Reklama

Související témata: