Hlavní obsah

Armádním sportovcem roku je kajakář Dostál

Dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál je nejlepším armádním sportovcem České republiky za letošní rok. Rychlostní kanoista dostal v anketě 695 bodů a nechal za sebou stříbrného bikera z Ria Jaroslava Kulhavého (639) a veslaře Ondřeje Synka (534), který v Brazílii skončil třetí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Armádním sportovcem roku 2016 se 26. října v Praze stal kanoista Josef Dostál.

Článek

Dostál měl životní sezonu, v Riu skončil druhý na singlkajaku, třetí místo obsadil s posádkou čtyřkajaku. Dvakrát navíc vyhrál závod Světového poháru a stal se nejlepším kajakářem také ve světovém žebříčku. Mistr světa z Moskvy 2014 v pořadí federace ICF předčil o bod francouzského sprintera Maxima Beaumonta, třetí byl René Holten Poulsen z Dánska.

"Udělalo mi to obrovskou radost. Dřív se mi svěťáky moc nedařily, ale letos se to povedlo výborně. Ukázalo se, že jsem měl dobře natrénováno směrem k olympiádě," řekl třiadvacetiletý Dostál.

Dostál má za sebou povinnosti spojené s olympijskými úspěchy a už se těší zpátky do tréninku. "Odjedeme pryč a nebudu muset lítat po mediálních akcích. Baví mě, ale už toho bylo docela dost. I když se mi líbí, když mě někdo poznává na veřejnosti, což se teď stávalo docela často," uvedl.

Po OH si dopřál dovolenou na Kanárských ostrovech, strávil týden v New Yorku, krátce navštívil Paříž. Na konci týdne odletí na pět týdnů do USA společně s trenérem Karlem Leštinou a tréninkovým parťákem Pavlem Davídkem.

"Deset dní budeme trénovat na Havaji, kde se rozpádlujeme. Potom jedeme na tři týdny do Kalifornie. Čekají nás dlouhé a nudné tréninky v nízkých intenzitách. Jsem rád, že si zpestříme soustředění na Havaji," řekl Dostál, jehož příští rok čeká vrchol na mistrovství světa v Račicích.

Anketa Armádní sportovec roku 2016:
1. Dostál (rychlostní kanoistika) 695 b.
2. Kulhavý (horská kola) 639
3. Synek (veslování) 534
4. Špotáková (atletika) 513
5. Kostelecký (sportovní střelba) 282
6. Hejnová 241, 7. Kudlička (oba atletika) 223
8. Fuksa (rychlostní kanoistika) 176
9. Maslák (atletika) 105
10. Nash (horská kola) 104.
Armádní sportovec roku do 23 let:
1. Plocek (veslování) 279.
Junior roku 2016:
1. Fišerová (vodní slalom) a Tomáš Portyk (severská kombinace) oba 240.
Trenér roku 2016:
1. Leština (rychlostní kanoistika) 520
Kolektiv roku 2016:
1. Havel, Štěrba, Dostál, Trefil (rychlostní kanoistika) 700.

Reklama