Hlavní obsah

Kostelecký vyměnil olympijskou vítězku za novou

Praha

Jednačtyřicetiletý úspěšný střelec David Kostelecký se do sportovního důchodu rozhodně nechystá. Pětinásobný účastník olympijských her, vítěz z Pekingu 2008 a čtvrtý letos z Ria, se po návratu z Brazílie rozhodl pro velkou změnu. Svou starou brokovnici nahradil novou, speciálně pro něj vyrobenou. A s ní se pokusí probojovat za čtyři roky na olympiádu do Tokia.

Foto: Karel Brazdil

David Kostelecký

Článek

Letošní olympijskou sezónu hodnotí Kostelecký pozitivně. „Vše jsem obětoval Riu, kde je střelnice, která mi vyloženě nesedí. A abych tam tedy uspěl, musel jsem změnit mnoho věcí. Výsledkově to sice odnesly hlavně ostatní závody, ale byla to pro mě velká škola,“ přiznal. „O medaili jsem přišel v rozstřelu, a tak mě čtvrté místo z Ria pořád trochu mrzí. Vím ale, že jsem pro úspěch udělal maximum. Člověk se nejvíce poučí právě z proher. Beru to tak, že pro další vývoj je to svým způsobem to nejlepší, co se mohlo stát,“ dodal.

Brokovnice na míru       

Po více než čtrnácti letech se navíc rozhodl udělat zásadní krok - vyměnit brokovnici. Tu novou mu firma Perazzi vyrobila přímo na míru. „Zatím se mi s ní střílí velmi dobře. Vypadá téměř stejně jako ta předchozí, ale je jinak váhově vybalancovaná. Na to si musím ještě zvyknout. Byl jsem v Itálii, kde jsme řešili různé detaily. Odstřílel jsem tam strašně moc ran, abychom toho vychytali co nejvíce,“ vysvětloval několikanásobný medailista z evropských šampionátů.

„Bude to ještě chtít nějaký čas na sžití, doladění, abych pak mohl říci, že tu starou zbraň, s níž jsem vyhrál olympiádu v Pekingu, definitivně odkládám. Speciálně pro mě vyrobenou brokovnici beru také jako důležitý impuls, který potřebuji, abych měl ještě větší chuť dál pokračovat. Nová flinta je jako nový motor,“ prohlásil střelec, který už pomalu střádá plány na další sezónu.

„Teď zatím běhám, plavu, chodím do fitness centra a hraju tenis, abych nezlenivěl a nepřibral. Střílet začnu až někdy v lednu či únoru. A na konci dubna už budu mít první závody Světového poháru na Kypru. V červenci nás pak čeká mistrovství Evropy a v září světový šampionát,“ uzavřel Kostelecký.

Reklama

Související témata: