Hlavní obsah

Zlato z olympijského tatami v Riu korunovalo judistu Krpálka králem českého sportu

Praha

Z olympijského tatami v brazilském Riu, které pro něho i celu českou výpravu dostalo 11. srpna po finálové výhře nad Ázerbájdžáncem Gasimovem zlatý lesk, dokráčel judista Lukáš Krpálek na pomyslný trůn určený pro krále českého sportu. Stal se totiž vítězem ankety o nejlepšího Sportovce České republiky končícího roku 2016, takže si mohl při slavnostním večeru v pražském hotelu Hilton nasadit na hlavu křišťálovou královskou korunu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek si nasazuje korunku pro vítěze Sportovce roku 2016.

Článek
Fotogalerie

Desetiletá nadvláda žen nad vůbec nejstarší anketou v naší zemi skončila. Postaral se o to šestadvacetiletý olympijský vítěz Lukáš Krpálek. V hlasování více než dvou set sportovních novinářů nebylo o jeho prvenství vůbec pochyb, neboť druhého v pořadí kanoistu Josefa Dostála za sebou nechal o více než čtyři sta bodů.

„Neskutečný pocit. I kdybych si měl pro vítěznou přijít třeba o berlích, na pódium se dobelhám," připomínal zlatý judista rok 2014, když ve čtvrtečním večeru přebíral z rukou předsedy Klubu sportovních novinářů Zdeňka Pavlise jako nejlepší sportovec roku věčně putovní křišťálovou korunu a k tomu i její zmenšenou repliku.

Tehdy se vrátil mistr kimona z tréninkové stáže v Japonsku s natrženým meniskem v pravém koleně, musel se podrobit operaci, přesto si s berlemi přišel pro osmé místo v této anketě.

Pro korunu by se dobelhal i o berlích

Tentokrát je nepotřeboval, i když přísahu vyslovenou po zisku zlaté medaile v brazilském Riu nedodržel. Po finálové výhře nad Gasimovem, kterou umocnil slzami za svého zesnulého kamaráda Alexandra Jurečky, totiž vyhrožoval, že minimálně půl roku ho nikdo na tatami neuvidí.

„Už po měsíci se mně ale začalo po trénincích stýskat, takže teď už vím, že od ledna se začnu připravovat zase naplno na novou sezónu. Pochopitelně už ve vyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů. I proto si Vánoce užiju se vším všudy. Vždyť letos je budeme poprvé slavit ve třech, protože ještě před olympiádou se nám narodil syn Toníček," vykládal Krpálek, jemuž týdny trvalo, než si přivykl na všechnu slávu a pozornost, kterou je po olympiádě zahrnován.

„Všechno to je hrozně krásné a myslím, že už těžko půjde někdy zažít něco podobného. Letos mi vyšlo úplně všechno a bude hodně těžké podobný rok ještě někdy zopakovat. Ale pokusím se o to," svěřoval se muž se zlatým kimonem.

Koukalová hned za dvěma olympioniky

Do desítky nejlepších se v 58. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů, jejíž slavnostní vyvrcholení připravuje už po dvě desetiletí marketingová agentura BPA, se dostalo kromě Krpálka dalších pět medailistů z Ria. Stříbrný a bronzový kanoista Josef Dostál skončil druhý, na stříbrného bikera Jaroslava Kulhavého zůstalo čtvrté místo, bronzový vodní slalomář Jiří Prskavec obsadil sedmou příčku, za ním pak skončil veslař Ondřej Synek a oštěpařka Barbora Špotáková.

Nejlepší z žen byla letos ovšem biatlonistka Gabriela Koukalová, která vystoupala na bronzový stupínek. Finalistka US Open Karolína Plíšková skočila pátá, rychlobruslařská mistryně světa Martina Sáblíková šestá. Mezi nejlepší desítku vyšplhal i sportovní lezec Adam Ondra, který v letošním roce získal zlato a stříbro na mistrovství světa a upozornil na sebe unikátním výstupem na stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech.

Loňská vítězka Zuzana Hejnová se propadla až do třetí desítky.

Nejlepší sportovec České republiky 2016
1. Lukáš Krpálekjudo1642
2. Josef Dostálkanoistika1226
3. Gabriela Koukalovábiatlon1193
4. Jaroslav Kulhavýcyklistika1056
5. Karolína Plíškovátenis790
6. Martina Sáblíkovárychlobruslení759
7. Jiří Prskavecvodní slalom662
8. Ondřej Synekveslování656
9. Barbora Špotákováatletika613
10. Adam Ondrasportovní lezení601

Mezi kolektivy obhájily prvenství tenistky Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Hradecká, které pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pálky opět vyhrály Fed cup. Olympijský čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, jenž v Riu získal bronz skončil druhý, biatlonová štafeta žen složená z Evy Puskarčíkové, Lucie Charvátové, Veroniky Vítkové a Gabriely Koukalové třetí.

Nejlepší sportovní kolektiv roku 2016
1. Fedcupové družstvo tenistek452
2. Olympijský čtyřkajak293
3. Biatlonová štafeta žen231

Anketu o nejlepšího juniora roku pořádanou Nadací české sportovní reprezentace, vyhrála atletka Michaela Hrubá (94 bodů) před krasobruslařskou dvojicí Anna Dušková - Martin Bidař (86 bodů) a lyžařem Tomášem Portykem (76 bodů).

Nejlepší junioři za rok 2016:
1. Hrubá (atletika) 94,
2. Dušková, Bidař (krasobruslení) 86,
3. Portyk (severská kombinace) 76.

V rámci slavnostního večera byl mezi legendy českého sportu uveden in memoriam gymnasta Alois Hudec, olympijský vítěz ve cvičení na kruzích z berlínské olympiády v roce 1936 a také přeborník světa ve víceboji, na kruzích, v prostných z roku 1931 a mistr světa na kruzích (1934 a 1938) a v soutěži družstev (1938).

Reklama

Související témata: