Hlavní obsah

Pořadatelé tokijské olympiády po kritice snížili rozpočet

Tokio

Pořadatelé olympijských her v roce 2020 v Tokiu snížili rozpočet na 14,5 miliardy dolarů (376 miliard korun). Ještě před měsícem přitom počítali s částkou zhruba o pětinu vyšší a panovaly obavy, že by konečné náklady mohly přesáhnout 30 miliard dolarů.

Foto: Facebook

Původní vizualizace futuristického stadiónu v Tokiu.

Článek

To značně znepokojilo představitele Mezinárodního olympijského výboru, kteří se obávali, že by tak vysoká čísla mohla odradit budoucí uchazeče o pořádání her. Poté, co je za to kritizoval i místopředseda MOV John Coates, přistoupili Japonci na snížení rozpočtu a hledají ještě další možnosti, jak ušetřit.

Přitom před třemi lety, když Tokio olympiádu získalo, činil rozpočet na hry včetně infrastruktury 7,8 miliardy dolarů. Nejnovější údaje, které jsou bezmála dvojnásobné, navíc podle agentury Reuters nezahrnují plánované náklady na bezpečnost a dopravu.

Kvůli škrtům v rozpočtu byl například zamítnut původně vítězný projekt světoznámé architektky Zahy Hadidové na výstavbu hlavního olympijského stadionu. Ten měl stát přes dvě miliardy dolarů. Naopak soutěže veslařů, rychlostních kanoistů, volejbalistů a plavců nakonec zůstanou v Tokiu, i když se uvažovalo o jejich přesunu do již vybudovaných komplexů v jiných japonských městech.

Reklama

Související témata: