Hlavní obsah

Hrůza, zděsila se Sáblíková losu po masáži. I tak sní o jubilejní desáté medaili z víceboje

Heerenveen

Získat desátou medaili z mistrovství Evropy ve víceboji, v ideálním případě zlatou znamenající obhajobu! Tak zní plán české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové před kontinentálním šampionátem startujícím v pátek v nizozemském Heerenveenu.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková na ledovém oválu v Heerenveenu.

Článek

„Nechci odjíždět s prázdnou," říkala devětadvacetiletá Sáblíková po večerní masáži v hotelu Wolvega pár set metrů od zrekonstruované haly Thialf v Heerenveenu.

Už věděla, že se v pátek na trati 500 metrů utká s domácí De Jongovou, následně v boji na 3000 metrů poměří síly s domácí hvězdou Wüstovou. „Na pětistovku je to v pohodě. Ale druhá trať, to se mi nelíbí. Horší to být nemohlo. Hrůza. Děs," lamentovala Sáblíková, když zjistila, koho jí los přisoudil.

„Irene je největší favoritkou. Má vynikající formu. Myslím, že na ni nikdo nebude mít, což říkám s vědomím, že jsem úřadující mistryně světa a mistryně Evropy," přemítala česká reprezentantka, která v minulosti šampionát pětkrát ovládla, třikrát byla stříbrná a jednou bronzová.

„Mezi fanoušky je víceboj nejpřitažlivější a nejtradičnější disciplína. Jde o součet čtyř tratí, které se musí vydařit. Je to titul vyjadřující největší univerzálnost. Ale nejedná se o olympijskou disciplínu. A s ohledem na určité manko z tréninku je pro mě důležitější mistrovství světa na jednotlivých tratích za měsíc," vykládala česká reprezentantka.

V prosinci totiž laborovala s nataženými vazy v pravém koleni. „Po dlouhé době jsem během Vánoc šest dnů nedělala vůbec nic. Teď už se cítím v pohodě. Jenže mám handicap, protože jsem takřka vůbec netrénovala rychlé starty, abych koleno šetřila," posteskla si Sáblíková.

Bitva o šestý titul vyvrcholí na tratích 1500 a 5000 metrů v sobotu krátce po poledni. „Poprvé je časový program naskládaný do devatenácti hodin. Jsem zvědavá, jak se s tím popasuju," krčila rameny Sáblíková.

Na šampionátu se představí z českých reprezentantek ještě Nikola Zdráhalová rovněž ve víceboji, na sprinterských tratích 500 a 1000 metrů bude startovat Karolína Erbanová.

Kdy startují jednotlivé disciplíny ženského víceboje?
pátek 18:30 - 500 m
pátek 19:45 - 3000 m
sobota 11:00 - 1500 m
sobota 13:42 - 5000 m
A kdy sprinty s Karolínou Erbanovou?
sobota 12:23 - 500 m
sobota 14:48 - 1000 m
neděle 13:30 - 500 m
neděle 15:02 - 1000 m
Vysílá ČT Sport, v pátek střídavě od 19:25, v sobotu v 10:55, v neděli ve 13:25

Reklama