Hlavní obsah

Sáblíková špatně spala, ale pak vyšperkovala medailovou sbírku stříbrem

Radek Malina (Heerenveen)Sport.czPrávo

Stříbro přidala Martina Sáblíková do medailové kolekce z mistrovství Evropy rychlobruslařů ve víceboji. Při šampionátu v nizozemském Heerenveenu v sobotu nejprve zajela třetí čas na patnáct set metrů, pak oslnila dominantním výkonem na trati pět kilometrů a skočila z třetí příčky na druhou. Šlo o jubilejní desáté pódiové umístění z kontinentálního šampionátu, na němž byla pětkrát zlatá, dvakrát stříbrná a třikrát bronzová.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na vícebojařském ME v Heerenveenu.

Článek
Fotogalerie

Po páteční první polovině víceboje držela devětadvacetiletá obhájkyně titulu z Česka třetí příčku. Musela na dopingovou kontrolu, a než se dostala na pokoj, hodiny už ukrajovaly první minuty ze sobotního dne. „Sice jsem okamžitě usnula, ale za pětačtyřicet minut jsem se probudila. A pak nemohla zabrat," posteskla si Sáblíková.

„Běželo mi v hlavě, jak jsem jela. Co jsem mohla udělat lépe, jak to asi půjde v sobotu. Znovu jsem zabrala až v půl páté. A spala jsem jako zabitá do devíti. První pokus o probuzení proběhl o třicet minut dříve, ale to jsem nedala," vykládala trojnásobná zlatá olympijská medailistka.

Snídani si dopřála v autě, na oválu spěchala nabrousit brusle. „Nedám je z ruky. Mám pak takovou větší jistotu," vyprávěla. Hodinu před startem bitvy na patnáct set metrů se začala rozcvičovat. „Snažila jsem se energií spíše šetřit," naznačila, že se necítila v ideálním rozpoložení.

Dosáhla třetího nejlepšího času a bronzovou pozici držela i průběžně. „Nebylo to nejhorší, i když vždy to může být i lepší. Start a první kolo nevyšly ideálně, byla jsem pomalá. Ale celkově nebyl čas špatný," hodnotila s nadhledem, když spěchala za odpočinkem před pětikilometrovou tratí.

Vyrážela v poslední dvojici s domácí Ireene Wüstovou, která měla luxusní náskok a s přehledem jela pro titul. Sáblíková věděla, že na stříbro potřebuje čas pod 7:01 minuty. Famózním výkonem téměř rozplakala Antoinette de Jongovou z Nizozemska, která v závěrečné disciplíně zaostala o deset vteřin. Ke stříbru přitom české reprezentace stačilo najet na domácí závodnici šest vteřin, a tak mohla Sáblíková po zranění kolena juchat nad stříbrem. "Pětka byla famózní. Lidé mi dodali velikou energii. Při rozjíždění šla kolem stadiónu mexická vlna, po níž jsem byla maximálně nabuzená," říkala Sáblíková.

"Hodnotím vystoupení v Heerenveenu velmi pozitivně. Chtěla jsem medaili, kterou si odvážím. V roce 2007 jsem získala první placku. Jsem moc ráda, že rok 2017 začínám jubilejní desátou medaili z mistrovství Evropy," lebedila si Sáblíková. Euforii českého týmu navíc umocnila devátou příčkou Nikola Zdráhalová.

Reklama