Hlavní obsah

Stříbro má zlatou příchuť, hodnotí desátou medaili Sáblíková. Noc na sobotu prozvracela

Heerenveen

Medaili sbalenou v batohu, v tváři únava mísící se s úlevou. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková opouštěla dějiště bitvy o desátou medaili z evropského mistrovství Evropy ve víceboji se stříbrem. „Bylo to maximum možného v dané situaci," hodnotila s nadhledem devětadvacetiletá reprezentantka účinkování v Heerenveenu.

Foto: Patrick Post, ČTK/AP

Tři nejlepší závodnice vícebojařského ME: (zleva) stříbrná Martina Sáblíková, vítězka Ireen Wüstová z Nizozemska a její bronzová krajanka Antoinette de Jongová.

Článek

Vybojovala jste jubilejní desátou medaili z evropského šampionátu. Byla cesta ke stříbru s ohledem na zdravotní potíže složitější?

Mám medaili, a tudíž jsem spokojená. Hrozně spokojená. Je to stříbro s cenou zlata. I kdybych měla bronz, měl by takovou pozlacenou příchuť.

Při závěrečné pětikilometrové trati jste předvedla fantastický výkon. Pomohlo vám hodně, že jste jela ve dvojici s novou šampiónkou Ireen Wüstovou?

Asi ano. Bylo jasné, že mi závod rozjede. Není z těch, která by jela za mnou a jen mě hlídala. I když zpočátku jsem měla strach, aby nebyl vývoj jako na tříkilometrové trati a já nemusela stahovat nějaké velké manko. Ale podle toho, jak jsem se cítila v noci před závodem, nemohla jsem si věřit. Zvracela jsem, bylo mi špatně. Fakt hrozné.

Poprvé v historii organizátoři vtěsnali program ženského čtyřboje do devatenácti hodin. Ovlivnil nabitý program výkony závodnic?

Hlavně byl pro všechny stejný. Holky, které obsadily pódium, končily v pátek ve stejnou dobu. Jediný rozdíl byl, že domácí závodnice opustily halu o hodinu dříve, protože já si vylosovala dopingovou kontrolu. Ale s tím nelze nic dělat. Nicméně na nedělních časech bylo vidět, že nedostatečná regenerace nechala na výkonech stopy.

Je v přípravě na druhý den víceboje poznat každá hodina?

Hlavně v tom spánku. Kdybychom dnes startovaly v pět hodin a ne v jedenáct, měla bych o čtyři hodiny déle na hotelu, tudíž regenerace je pak vážně odlišná. A my starší to máme těžší. (směje se)

Dopřejete si za desátou medaili z evropského šampionátu odměnu?

Tou největší bude možnost sledovat v klidu nedělní závody. Budu mít volno, tribuny budou narvané, protože domácí miláček Kramer pojede o další titul. Budu si užívat. Závody v Nizozemsku jsou úplně o něčem jiném. Občas se na startu necítím, ale tady není možné jít na start a nebýt nažhavený.

V jakém stavu je vaše bolavé koleno? Budete po šampionátu potřebovat odpočinek nebo budete pokračovat bez přestávky?

Na bruslích necítím žádnou bolest, což je dobré. V pondělí odjíždíme na čtrnáctidenní soustředění do Itálie. A já hlavně doufám, že nebudu mít s ničím žádný problém a budu moci smazat manko, které jsem v tréninku nabrala v minulých pěti týdnech.

Reklama

Související témata: