Hlavní obsah

Zamilovala se, lhala a dostala tvrdý trest. Sama rozhodnu, kdy skončím, vzkázala Kostnerová

Ostrava

Jednadvacet měsíců nesměla závodit, i když sama nikdy nedopovala. Kruh nezvyklého příběhu Italky Caroliny Kostnerové se uzavřel v Ostravě, kde se vrátila po třech letech na vrcholnou krasobruslařskou akci. Po krátkém programu je na třetím místě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Italská krasobruslařka Carolina Kostnerová.

Článek

V letech 2011 až 2014 nechyběla na stupních na žádné vrcholné akci. Mistrovství Evropy, světa i olympiáda v Soči – pokaždé skončila mezi nejlepší trojkou. Na další sezónu vyhlásila přestávku, která se nečekaně protáhla.

Konec zamítla

Na vině byl Alex Schwazer. Olympijský vítěz z Pekingu na chodecké padesátce, Kostnerové tehdejší přítel a dopingový hříšník – dokonce opakovaný. Čím se provinila krasobruslařka? Svého milého kryla, zapírala ho před dopingovými komisaři.

„Lhala jsem, že není doma, protože mě o to požádal. Ale nekryla jsem jeho doping, nevěděla jsem, co dělá,“ dušovala se tehdy. Úřady obměkčila jen částečně, nejprve přišel šestnáctiměsíční zákaz činnosti, posléze ještě dalších pět měsíců navíc.

Pětinásobné mistryni Evropy bylo sedmadvacet let, mnozí čekali, že distanc ukončí její kariéru. Jenže Kostnerová ukázala vytrvalost a odhodlání. „Nikdy jsem se nepřestala připravovat, snažila jsem využít ten čas na maximum. Studovala jsem historii umění, chodila do baletní školy, což se mi teď velmi hodí,“ popisovala.

Radost přebila nervozitu

Začala trénovat v Petrohradě u legendárního kouče Alexeje Mišina. I když i její kamarád a dlouholetý tréninkový parťák Tomáš Verner ji od návratu odrazoval.

„Říkal jsem jí, že to je krok zpět. Je mistryně světa, olympijská medailistka, mohla odejít s dobrým pocitem. Ale ona odpovídala, že její olympijskou medaili zastínil skandál tehdejšího přítele a chce si sama rozhodnout, kdy skončí,“ tlumočil Verner jejich konverzaci.

Po více než tisícidenní pauze si Kostnerová vychutnávala aplaus na vrcholné akci, krátký program zvládla bezchybně. „Má radost z bruslení byla mnohem větší než nervozita,“ přiznala. „Ale bude to mít ve volné jízdě těžké, Rusky nasekají strašně velké body,“ tuší Verner.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články