Hlavní obsah

Jako z krasobruslařské telenovely. Evropě dominuje Španěl, který vytlačil fotbal

Ostrava

Jeho příběh připomíná jižanskou telenovelu. O mladíkovi, který se z nuzných sportovních podmínek v zemi s takřka nulovou krasobruslařskou tradicí vypracoval mezi nejlepší na světě a stal se jasnou evropskou jedničkou současnosti. Španělský suverén Javier Fernández má v Ostravě po krátkém programu nakročeno už k pátému kontinentálnímu titulu v řadě…

Foto: David W Cerny, Reuters

Španěl Javier Fernández po krátkém programu na ME v Ostravě.

Článek

Maminka rodáka z Madridu byla pošťačkou, tatínek pracoval jako mechanik v armádě. „Moje sestra viděla nějaký šampionát a rozhodla se stát krasobruslařkou. Mně se to líbilo, tak jsem začal taky bruslit, když mi bylo šest let,“ popisoval své začátky.

V sedmnácti si ho všiml při kempu v Andoře ruský kouč Nikolaj Morozov a pozval ho trénovat do New Yorku. Aby si Fernández mohl nákladnou přípravu vůbec dovolit, jeho otec si našel další práci a opravoval vrtulníky. Jenže Španělova cesta do špičky byla dlouhá.

Skákal, ale nebruslil

„Skákal čtveráky na trénincích, ale pak skončil někde na ocasu, protože neuměl moc bruslit a neměl stabilní techniku,“ vzpomíná jeho bývalý soupeř Tomáš Verner.

V roce 2013 už ale Fernández vládl Evropě, předloni získal v Číně poprvé i světový titul. Španělský deník Marca mu věnoval první stranu. „Páni, vzít titulku fotbalu,“ žasl fanoušek Realu Madrid, jehož od roku 2011 trénuje Kanaďan Brian Orser.

Podobenství s telenovelou naplňuje i Fernándezův osobní život. Po vztahu s tanečnicí na ledě Cortney Mansourovou, která nyní reprezentuje Česko, se dal dohromady s bývalou japonskou mistryní světa a matkou čtyřleté dcery Miki Andovou. A jejím předchozím partnerem byl někdejší kouč obou krasobruslařů Morozov…

Reklama

Související témata: