Hlavní obsah

Na olympiádě v Tokiu se mají předávat medaile z recyklovaných spotřebičů

S revoluční novinkou přispěchali organizátoři tokijské olympiády. Za tři roky, až se Hry v Japonsku uskuteční, se mají předávat medaile recyklované z mobilních telefonů a smartphonů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek se zlatou medailí z LOH 2016 z brazilského Rio de Janeira - ilustrační foto.

Článek

Do projektu se zapojí i japonská veřejnost. Od dubna budou na místních úřadech a v telekomunikačních obchodech umístěny sběrné boxy, kam obyvatelé mohou darovat své staré telefony a malé spotřebiče. K výrobě 5000 medailí je potřeba shromáždit dvě tuny zlata, stříbra a bronzu.

„Projekt, který umožní dělat medaile tímto způsobem, považuji za opravdu dobrý," pravil olympijský vítěz v hodu kladivem z Atén 2004 a člen organizátorského týmu pro Tokio 2020 Kódži Murofuši.

Telefonní aparáty nebyly vybrány náhodou. Spotřební elektronika, kam spadají smartphony i mobilní přístroje, obsahuje malé množství drahých a vzácných kovů jako jsou zlato, stříbro, platina, palladium či lithium. Tyto složky jsou pak při recyklaci odděleny chemickými procesy.

„Ze země můžeme brát omezené množství zdrojů, takže recyklace těchto věcí nám umožní více přemýšlet o životním prostředí," vysvětloval tento krok Murofuši.

Členové japonského olympijského organizačního výboru přišli s tímto nápadem už loni v srpnu, ale až teď vymysleli konkrétní postup. Současně doufají, že se recyklací sníží náklady na pořízení medailí běžným způsobem a zároveň chtějí posunout teorii udržitelného rozvoje zase o krok dál.

Reklama

Související témata: