Hlavní obsah

Když budu na pódiu, bude to super, říká před šampionátem Sáblíková

Praha/Kangnung

Už ve čtvrtek se může bohatá sbírka medailí Martiny Sáblíkové rozrůst o další cenný kov. V jihokorejském Kangnungu totiž startuje světový šampionát a devětadvacetiletá rychlobruslařka se hned v úvodu představí na trati tři kilometry, na níž obhajuje zlato.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Letošní mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích se bude konat na stejném místě, kde se příští rok uskuteční zimní olympijské hry. A tak si budou moci čeští závodníci v čele s několikanásobnou světovou šampiónkou Martinou Sáblíkovou otestovat zcela novou halu a led již nyní.

„Hala už je prakticky kompletně hotová, ještě se kolem dodělávají chodníky, ale myslím, že to bude příští rok moc hezké,“ řekla v rozhovoru pro Sport.cz a Právo devětadvacetiletá Sáblíková. „Budova má čtyři patra a závodit se bude ve třetím, což mi trochu připomíná halu ve Vancouveru, kde byl ovál v prvním podlaží,“ vyprávěla dále česká ledová královna s tím, že led se podobá tomu, na kterém se jezdí v Evropě.

„Kvalita ledu je celkem dobrá. Když se nás na tréninku ale sejde víc závodníků, tak po takových dvaceti minutách, to začíná být v zatáčkách trochu rozježděné, a z toho mám obavy. Je ale dobře, že si ho vyzkoušíme už teď, ať víme, do čeho příští rok jdeme,“ líčila se smíchem trojnásobná olympijská vítězka.

Vyrovnat se několikanásobná evropská šampiónka musela také s velkým časovým posunem. „Je to různé. Jeden den se cítím v pohodě, druhý den jsem unavená. Spím ale celkem dobře. Nikdo ze závodníků ale neměl dlouhý čas na aklimatizaci, všichni na tom budeme stejně,“ dodala Sáblíková, která na konci ledna vyhrála již pojedenácté Světový pohár na dlouhých tratích.

A tak se od ní očekávají další medaile. „Budu nadšená z jakékoliv placky. Pokusím se jako vždy zajet co nejlépe. Když budu na pódiu, bude to super,“ prohlásila skromně s tím, že jak jsou na tom její největší soupeřky, netuší.

„V posledních dnech jsem je na tréninku nepotkala, takže nemám srovnání. Na pětce by měla být mou velkou rivalkou Němka Claudia Pechsteinová. Rozhodla se, že pojede jen tuhle trať, což je od ní taktický krok. Tak uvidíme.“

Nejprve se však Martina Sáblíková představí na trati tři kilometry, na ní bude již ve čtvrtek obhajovat zlatou medaili. V sobotu ji pak čeká další obhajoba titulu, a to v závodě na pět tisíc metrů. V neděli se pokusí překvapit na kilometru a půl.

Ambice má i Erbanová

Vedle Sáblíkové se však na šampionátu o co nejlepší výsledky pokusí také další Češky. Ambice má i Karolína Erbanová, která se v lednu stala mistryní Evropy ve sprintu a skvěle si vedla i v závodech Světového poháru. Čtyřiadvacetiletá rychlobruslařka se objeví na startu pětistovky a kilometru.

V týmu nechybí ani talentované závodnice Nikola Zdráhalová a Eliška Dřímalová. Z českých mužů si účast vyjel Sebastian Druszkiewicz.

Program MS:
Čtvrtek 9. února:
9:15 3000 m ženy,
10:35 5000 m muži.
Pátek 10. února:
9:30 500 m ženy,
10:00 500 m muži,
11:00 stíhací závod družstev ženy,
11:40 stíhací závod družstev muži.
Sobota 11. února:
9:30 5000 m ženy,
10:40 1000 m muži,
11:40 1000 m ženy,
12:25 10.000 m muži.
Neděle 12. února:
10:00 1500 m ženy,
11:06 1500 m muži,
12:20 závod s hromadným startem ženy,
12:35 závod s hromadným startem muži.

Reklama

Související témata: