Hlavní obsah

Podle analýzy by čeští sportovci nyní brali na ZOH sedm medailí

Pchjongčchang

Rok před olympijskými hrami v Pchjongčchangu předpovídá americká společnost Gracenote českým sportovcům zisk sedmi medailí a desáté místo v žebříčku zemí. Taková by podle firmy zabývající se poskytováním dat ve sportu i zábavním průmyslu byla bilance české výpravy, kdyby se hry konaly nyní. Předpověď se aktualizuje každý měsíc.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Biatlonistka Gabriela Koukalová bude příští rok v Pchjongčchangu patřit mezi české medailové naděje.

Článek

Podle Gracenote by čeští olympionici vybojovali pět zlatých a dvě stříbrné medaile. Tím by překonali úspěšné vystoupení ze Soči, kde brali dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile. Jedno třetí místo ještě může připadnout biatlonistkám ze štafety kvůli dopingu Rusek. Podle prognózy by tak českou výpravu čekala nejúspěšnější zimní olympiáda v historii. Dosavadním maximem jsou dvě zlaté medaile a osm (případně devět) cenných kovů právě ze Soči.

Olympiádu by ovládli Norové se 40 medailemi včetně 15 zlatých. Tím by překonali rekordních 37 cenných kovů amerických sportovců z Vancouveru a počtem vítězství by trumfli kanadskou sbírku z domácích her v roce 2010. Žebříček zemí by norští sportovci ovládli poprvé od roku 2002.

Za skandinávskou velmocí by skončili Němci s 34 medailemi a Američani (32).

Medaile by získalo rekordních 29 zemí. Domácí Korea by byla osmá s deseti cennými kovy, z toho šesti zlaty.

Nejméně pěti sportovcům předpověděla Gracenote zisk minimálně čtyř medailí. Hvězdami her by měli být biatlonisté Martin Fourcade a Marie Dorinová Habertová z Francie, Němka Laura Dahlmeierová, Nor Johannes Bö a rakouský sjezdař Marcel Hirscher.

Reklama

Související témata: