Hlavní obsah

Drsné dostihy na ledě. Žokej je v kómatu, jeho kůň zemřel

Svatý Mořic

Ošklivým karambolem skončily dostihové závody na zamrzlém jezeře ve švýcarském Svatém Mořici. Známý žokej George Baker je dokonce v kómatu, do nemocnice jej musel přepravit vrtulník a šlo o život. Závodník je nyní v péči specialistů.

Foto: Profimedia.cz

Ošklivým karambolem skončily dostihy na zamrzlém jezeře ve švýcarském Svatém Mořici. Známý žokej George Baker je v kómatu, do nemocnice jej musel přepravit vrtulník.

Článek

Podle všeho jeden z koňů prorazil led a pak už to šlo ráz na ráz. Ošklivě vypadající kolize nakonec zasáhla tři koně, jeden z nich - Boomerang Bob - karambol zaplatil životem. Baker, který v minulé sezóně vyhrál 61 dostihů, byl po pádu v bezvědomí a nyní je v péči specialistů. „Je na jednotce intenzivní péče. Už má za sebou i CT vyšetření, teď nám nezbývá než čekat, než zabere léčba," prohlásil žokejův agent Guy Jewell

Pořadatelé vydali po incidentu tiskovou zprávu, kde se snaží popsat, k čemu došlo. „Bohužel došlo v prvním závodu k nehodě. Žokej George Baker po ní skončil v nemocnici, jeho kůň zemřel. Ihned jsme zkontrolovali stav terénu a našli jsme díru v ledu. Zbytek závodů jsme tedy okamžitě zrušili, bezpečnost je pro nás na prvním místě," uvedla tisková mluvčí Claudia Grasern-Woehrleová.

Dostihy na ledovém jezeře mají ve Švýcarsku tradici

Alpské středisko Svatý Mořic je známé spíš konáním lyžařských závodů, ale koňské dostihy se na tamním jezeře konají pod názvem "Bílý turf" už od roku 1908. „Nikdo z diváků nebyl vystaven nebezpečí. Prvořadé je pro nás pochopitelně i zdraví jezdců a koní. Bohužel, po důkladné prohlídce dráhy jsme objevili na závodní dráze trhlinu v ledu a okamžitě jsme zbylé dostihy odvolali," dodal Thomas Walther, předseda správní rady St Moritz Racing Association.

Reklama

Související témata: