Hlavní obsah

Tanečníci Virtueová a Moir díky rekordu vedou na MS, Češi nepostoupili

Navrátilci Tessa Virtueová a Scott Moir, kteří na krasobruslařském mistrovství světa startují po čtyřech letech, mají nakročeno k třetímu titulu v kategorii tanečních párů. Kanadský pár v krátkém tanci posunul hodnotu světového rekordu na 82,43 bodu a vytvořil si náskok 5,54 bodu. Český pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn obsadil v úvodní části soutěže 26. příčku a k postupu do volných tanců měl daleko. Od finálové dvacítky ho dělilo více než šest bodů.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Kanadský taneční pár Tessa Virtueová, Scott Moir má nakročeno k třetímu titulu mistrů světa.

Článek

Olympijští vítězové z roku 2010 Virtueová a Moir se v této sezóně vrátili po přestávce, která trvala od olympiády 2014 v Soči. V krátkém tanci v rytmu blues a hip hopu nedali soupeřům šanci. S přispěním dokonalých twizzlů, při nichž byli blizoučko u sebe, zhruba o dva body vylepšili vlastní historické maximum z prosincového finále Grand Prix.

Před volným tancem odskočili všem soupeřům včetně Francouzů Gabrielly Papadakisové a Guillaumea Cizerona, kteří loni a předloni vyhráli mistrovství světa i Evropy a letos triumfovali na ME v Ostravě. S Kanaďany ale prohráli v závodě Grand Prix v Japonsku i při finále tohoto seriálu.

Tentokrát za nimi zaostali především v technické obtížnosti a ve volném tanci budou muset čelit útoku dvou amerických párů. Průběžně třetí jsou Madison Hubbellová a Zachary Donohue, čtvrté místo patří obhájcům bronzu Madison Chockové a Evanu Batesovi. Mezi druhou a čtvrtou příčkou je rozdíl pouhých 64 setin bodu.

Kuzmichová se Sinicynem podobně jako Michaela Lucie Hanzlíková krátce před seniorským šampionátem startovali na mistrovství světa juniorů. Museli se přeorientovat na seniorské programy a v Helsinkách předvedli solidní výkon bez výraznější chyby. "Udělali jsme všechno, co jsme mohli. Podle mě jsme zlepšili jízdu z Evropy a máme radost," řekl Sinicyn České televizi. Na ME byli Češi rovněž šestadvacátí.

Mladý taneční pár se chce pokusit o postup na olympijské hry. Plánuje zabojovat při zářijové dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu. "Doufáme, je to naším cílem. Čeká nás hodně práce přes léto. Snad se nám to v září povede," dodal český rodák Sinicyn.

Mistrovství světa v krasobruslení v Helsinkách:
Taneční páry - po krátkém tanci:
1. Virtueová, Moir (Kan.) 82,43
2. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 76,89
3. Hubbellová, Donohue 76,53
4. Chocková, Bates 76,25
5. Shibutaniová, Shibutani (všichni USA) 74,88
6. Weaverová, Poje (Kan.) 74,84,
...26. Kuzmichová, Sinicyn (ČR) 51,02.
17:00 ženy - volné jízdy.

Reklama