Hlavní obsah

Šonka po pátém místě v San Diegu dál vede Red Bull Air Race

San Diego

Martin Šonka skončil ve druhém závodu seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání v San Diegu na pátém místě, ale celkově dál vede pořadí. Další český pilot Petr Kopfstein byl šestý. Vítězství v Kalifornii vybojoval Japonec Jošihide Muroja, s nímž Šonka prohrál těsný čtvrtfinálový souboj o dvě desetiny sekundy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Druhý závod Red Bull Air Race v San DieguVideo: sntv

 
Článek

"Mrzí mě to hodně. Dvě desetinky je malý rozdíl, musíme se s týmem podívat, kde jsme je ztratili. Podařilo se mi letět víceméně podle plánu, jenže zkrátka to dneska na Jošiho nestačilo," uvedl Šonka, který v únoru vstoupil do sezóny historickým vítězstvím v Abú Zabí.

V San Diegu se mu tolik nedařilo. Po třetím místě v kvalifikaci narazil v prvním kole na Francouze Nicolase Ivanoffa, s kterým sice prohrál, ale jako nejrychlejší z poražených postoupil. "Byly to trošku nervy, ale povedlo se," konstatoval Šonka. V dalším souboji podlehl i Murojovi, přesto díky dosaženému času skončil pátý.

"Štěstím rozhodně neskáču, nicméne úplně špatné to také nebylo. Létali jsme tady konzistentně rychle a časy patřily k nejrychlejším. To nám vloni chybělo. Celkově se nám podařilo udržet vedení, což je fajn," řekl Šonka. Průběžné pořadí vede s 21 body o pět bodů před mistrem světa Němcem Matthiasem Doldererem, třetí Muroja je o další bod zpět.

Kopfstein poprvé v osmičce nejlepších

Petr Kopfstein poprvé postoupil mezi nejlepší osmičku, v níž ho porazil Dolderer.

"Na jednu stranu panuje spokojenost, ale samozřejmě je vždycky co zlepšovat. Patříme k těm, kteří postupují krok za krokem. Umístění bereme jako potvrzení toho, že jdeme správným směrem," hodnotí český pilot.

"Dolderer byl těžký soupeř, ale ve chvíli, kdy jsem letěl proti němu, tak jsem na to vůbec nemyslel. Rozhodli jsme se, že poletíme trochu více na jistotu, nebudeme riskovat a budeme bojovat o co nejlepší bodové umístění. Nechtěli jsme udělat chybu, kvůli které bychom skončili osmí, a nechtěli jsme riskovat jako Matthias, který podle mě mohl dostat penaltu, ale to je na rozhodnutí komise," dodává Kopfstein.

Další závod se koná 3. a 4. června v japonské Čibě.

Reklama

Související témata: