Hlavní obsah

Sportovní svazy dostanou v červnu polovinu loňských dotací

Praha

Sportovní svazy dostanou na svou činnost v červnu vyplacenu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace. Zbytek peněz obdrží po novém posouzení žádostí. Po dnešním mimořádném jednání Národní rady pro sport to řekla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Zajištěny by měly být také prostředky na významné sportovní akce pořádané v České republice a přípravu olympioniků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádík soudu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v případu okolo šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

Článek

Do sportu letos zamířila zhruba miliarda ze šesti miliard, která je ve státním rozpočtu pro tyto účely vyčleněna. Zbytek dotací byl pozastaven v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou.

Sportovní svazy na svou činnost nedostaly ani korunu. "Takzvaný program V bude vyhlášen znovu. V červnu chceme zajistit, že nejméně padesát procent dotace minulého roku zamíří do sportovních svazů zálohově," řekla Valachová. Program bude vyhlášen znovu a žádosti budou nově posouzeny.

Rychle by mělo být zajištěno také financování významných akcí, aby neutrpěla mezinárodní prestiž České republiky a závody se mohly bez problémů konat. "Aktuálně je nejkritičtější situace v případě Račic," poznamenala ministryně. V Račicích 26. května začne evropských šampionát veslařů a v srpnu se zde uskuteční mistrovství světa v rychlostní kanoistice.

V řádech dnů by měly odejít peníze přímo do klubů na podporu sportování dětí a mládeže. Jedná se o 1000 korun za každé dítě trénující jednou týdně a 1800 korun za dítě, které se připravuje častěji.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ocenil, že ministryně vnímá problémy svazů, kterých se podezření netýkají. "Celá řada svazů je ve složité situaci. Zvlášť zimní sporty, které mají sezónu za sebou, jsou v kritické situaci. V zásadě jde o týdny, kdy je potřeba tuto situaci vyřešit," řekl. Situací se bude v pondělí zabývat výkonný výbor ČOV. V sobotu by ji na valné hromadě měla řešit i Česká unie sportu.

Investiční program, v němž jsou podezřelé projekty, byl zrušen. Pokračovat nebude ani expertní komise, která měla projekty posuzovat. "Všechny expertní komise a jejich statusy byly mým rozhodnutím dnešního rána zrušeny. Budou se ustanovovat znovu," řekla Valachová. O detailech fungování bývalé komise neměla informace.

"My samozřejmě nevíme z hlediska zločinného spolčení, k čemu konkrétně došlo. Já žádné informace nemám. I u těch předchozích komisí byla ustanovena pravidla, kdy jednotliví členové museli podepisovat to, že nejsou ve střetu zájmů, nejsou podjatí a závazek mlčenlivosti," dodala ministryně.

Reklama

Související témata: