Hlavní obsah

Basketbalisté na vozíku postoupili na elitní ME

Jiří ReichlSport.cz

K nejdůležitějšímu utkání letošní sezóny nastoupila česká reprezentace basketbalistů na vozíku v brněnské hale Vodova o půl osmé večer. Češi jako vítězové své skupiny Mistrovství Evropy divize B narazili na druhý celek sousední skupiny celek Švýcarska. Po výhře 77:68 si zajistili postup na do elitní A skupiny mistrovství Evropy. Tam doprovodí Turecko, které porazilo Belgii.

Foto: Jiří Kopáč

Foto z utkání české reprezentace se Švýcarskem.

Článek

První koš utkání vstřelil švýcarský hráč Birrer po opakovaném doskoku a první úspěšný střelecký pokus českého týmu padl až v čase 7:08 a domácí tak Žákem snížili na 6-2. Švýcaři však vzápětí odpověděli úspěšným protiútokem a zvýšili na rozdíl šesti bodů. Po dvou neúspěšných pokusech a zkažené přihrávce ze začátku utkání se trefil legionář Petr Tuček hrající za bundesligové AS Zwickau a snížil na 6-4 v následném útoku. Přestože byl faulován, vstřelil koš a z následujícího trestného ještě korigoval na 8-7.

Až do konce první čtvrtiny se už švýcarský tým do vedení nedostal. Souhře českého týmu dominovali především Tuček s Pohlmannem, i když se zejména Pohlmannovi snažil hru znepříjemnit více než těsnou obranou Gobe. První hrací období tedy skončilo 18-22.

Šňůra deseti bodů na začátku třetí čtvrtiny

Čtyřbodový náskok si Češi udržovali až do čtvrté minuty druhé čtvrtiny, kdy po nezištné přihrávce Pohlmanna Michal Šolc zvýšil na 26-32. I když neproměnil následující trestný hod Tuček, z následného doskoku přidal další koš a zvýšil skóre na 26-34. To byl největší náskok domácích v druhé čtvrtině, ale postupem času ho díky nepřesnostem na obou stranách Švýcaři stáhli na 33-37. Po několika zmatcích a protestech českého trenéra Martina Kučery český tým ukončil první půli střelou Šolce, který vystřídal Tučka s třemi fauly za stavu 35-41.

Za první dvě minuty třetího hracího období dokázali čeští vozíčkáři soupeři nasázet deset bodů, ale reprezentanti helvétského kříže se zmohli jen na dva. Ve čtvrté minutě odpískal polský rozhodčí velmi sporný faul Tučkovi, který byl jeho čtvrtým a kouč Kučera pro jistotu tohoto klíčového hráče vystřídal Adamem Erbenem, který je dalším legionářem, když hraje v rakouském mistrovském týmu Sitting Bulls.

Švýcaři nebyli schopni dát do šesté minuty další koš a tak bezradný trenér Getzmann zvolil oddechový čas za pro svůj tým nevýhodného stavu 37-53. V čase 1:20 do konce čtvrtiny Erben svým několikátým košem zvýšil na 43-59. Zápas začal nabírat na dramatičnosti a tvrdosti v okamžiku, kdy rozdíl skóre snížil na 52-60.

V závěru ještě drama

Kapitán Pohlmann podržel český tým v podržel tým a vstřelil důležitý koš, který znamenal udržení distance od soupeře. Vzápětí předvedl výborný obranný zákrok a po jeho přihrávce skóroval Erben, který tak zvýšil skóre na 54-66.

Dvě minuty před koncem sice Tuček zvýšil na 58-68, ale trojka švýcarského Hausammanna zastavila skóre 1:50 před koncem 4.čtvrtiny na stavu 61-68. Navrátivší se Jochymek přidal v nervózním závěru další dva body, ale opět Hausammann přidal koš, o kterém se domníval, že by měl být uznán jako tříbodový a dvěma trestnými hody snížil na 65-70.

Další švýcarská trojka - tentokrát Sutera snížila rozdíl na 4 body. Po neúspěšném střeleckém pokusu necelou půlminutu před koncem byl faulován Tuček kapitánem Švýcarksa Suterem a dvěma jistě proměněnými šestkami zvýšil skóre na postupových 68-75. A z následné dvojice trestných hodů uzavřel skóre na 68-77 a zajistil tak české reprezentaci postup na ME sk. A v roce 2007 v Německu.

Trenér Martin Kučera: Potvrdilo, se že když hráči budou hrát disciplinovaně, tak mohou uspět. Švýcaři se zbytečně brzo začali stresovat a stříleli z velké dálky. Skvěle zahráli zejména všichni dlouzí hráči. Bylo to o kázni na hřišti vůči rozhodčím i spoluhráčům, což se dnes potvrdilo. Kromě stálých opor Pohlmanna a Tučka bych chtěl vyzvednout výkon střídajícího Michala Šolce.

Čtvrtina zápasu Chorvatsko - Slovinsko se bude opakovat

Zajímavostí dnešního průběhu Mistrovství Evropy je skutečnost, že se po protestech bude opakovat jedna čtvrtina utkání Chorvatsko-Slovinsko. Slovinci totiž protestovali proti udělení trestu za příliš vysoký počet klasifikačních bodů ha hřišti (viz článek z 27.6.) a následnou technickou chybu, který udělili rozhodčí. Jury vyhověla jejich protestu a nechala opakovat jednu čtvrtinu, do níž však nespokojení Chorvaté nenastoupili.

Česko - Švýcarsko 77:68
Česko: Jochymek Tomasz, Kohoutek Tomáš, Šrůtka Marek, Pliska Ondřej, Břízek Miroslav, Lanča Radim, Pohlamnn Rostislav, Erben Adam, Vrba Jiří, Žáka Martin, Tuček Petr, Šolc Michal. Trenér: Kučera Martin, asistent: Jaglowski Josef
Švýcarsko: Kopfli Rölf, Lampart Markus, Souper Walter, Hausmmann Nicolas, Gobe Christian, Siegenthaler Claudie, Charles Alain, Suter Matthias, Birrer André, Keller Nirmal, Reichenbach Kevin. Trenér: Getzmann Roger, asistent Vannay Fédéric

Reklama