Hlavní obsah

Sport kolabuje. Ruší se kempy pro mládež a další akce

Praha

Nevyplacené dotace podle „programu V“ na činnost svazů a sdružení už mají následky, končí především střediska ČUS, která zajišťují podporu sportovním klubům a tělovýchovným jednotám. Rušeny jsou po celé republice sportovní kempy pro mládež a další akce. Konstatoval to výkonný výbor České unie sportu na svém úterním zasedání v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

„Od začátku roku neobdržely ani korunu na provoz kanceláře a v polovině roku jim došly prostředky na nákupy, služby a na výplaty pracovníků. V nejbližších dnech ukončí činnost pět okresních sdružení – v České Lípě, Chomutově, Sokolově, Třebíči a Uherském Hradišti – a do konce prázdnin i většina ostatních v celé České republice," uvedl místopředseda ČUS Marek Hájek po úterním jednání výkonného výboru.

Okresní střediska ČUS tvoří pouze dva lidé, které podle něj čeká cesta na pracovní úřad. Okresní sdružení dělají servis pro 7411 tisíc tělovýchovných jednot a sportovních klubů v České republice, což je asi 1,25 miliónu převážně amatérských sportovců, z nichž výraznou část tvoří mládež.

Není na provoz ani výplaty

„V současné době nemáme peníze na provoz. Konkrétně servisní centrum sportu v Sokolově má na účtu 15 000 korun. Není na mzdy zaměstnanců, kteří poskytují klíčovou pomoc dobrovolným funkcionářům ve sportovních klubech. Zpracováváme například účetnictví, pomáháme s žádostmi a s vyúčtováním grantů, provádíme právní poradenství. Bez této pomoci by mnoho sportovních subjektů nemohlo vůbec fungovat. Nedostatek finančních prostředků bude mít v další fázi také bezprostřední dopad na existenci neprofesionálních soutěží. Ministerstvo spustilo lavinu, kterou nebude možné zastavit," dodala referentka ČUS z Karlovarského Kraje Jitka Peřina.

Čeho se týkají neinvestiční programy MŠMT
Program I.Státní reprezentacevyplacen
Program II.Talentovaná mládežvyplacen
Program III.Financování střešních organizacínevyplacen
Program IV.Provoz sportovních zařízeninevyplacen
Program V.Organizace sportu (svazy, např. platy trenérů)nevyplacen
Program VI.Významné sportovní akcenevyplacen
Program VII.Sport zdravotně postiženýchčástečně vyplacen
Program VIII.Přímé dotace oddílům a jednotámčástečně vyplacen
Program IX.Školní sportvyplacen
Program X.Sport pro všechnynevyplacen
Do. 31. 3. mělo být vyplaceno minimálně 50% peněz. Z celkového objemu 5,7 miliardy korun bylo dosud vyplaceno asi 1,5 mld. Investiční programy, např. na údržbu či rekonstrukci sportovišť byly zmrazeny a nevyplaceny.

Vedení sportovních organizací vidí problém především v neschopnosti ministerstva zabezpečit vyplacení peněz, které měly přijít už v březnu, „Z pohledu sportovního prostředí se nabízejí dvě varianty. Buď vyplatit dotace podle původních pravidel schválených a již akceptovaných v únoru letošního roku, nebo upravit ve spolupráci se sportovním prostředím nový program V, neboť jeho verze z pera ministryně Valachové je nepoužitelný. Ostatní dotační programy je také třeba ihned uvolnit. Klíčovým úkolem pro nového ministra však bude také příprava dotačních programů na rok 2018 podle platných zákonných a podzákonných norem vycházejících ze zákona o sportu, zákona o rozpočtových pravidlech a vládní koncepce pro sport na období 2017-2025," konstatoval předseda ČUS Miroslav Jansta.

Končící Valachová přehodila problém na Štecha

Končící ministryně školství, mládeže a tělovýchovy v úterním vyjádření tvrdí, že situace tak kritická není a problém vyřeší její nástupce Stanislav Štech, jehož by měl jmenovat prezident Miloš Zeman tuto středu.

Podle Valachové bude možné znovu žádat o dotace podle jí vypsaného „programu V." Ale výši rozdělované částky MŠMT neuvedlo. Ministryně zopakovala, že řeší financování sportu a pozastavením dotací chce jen odvrátit nebezpečí, že by je svazy musely za několik let vracet. Svazy ale opětovně poukazují na to, že zatím dostaly jen peníze na reprezentaci a talentovanou mládež.

Valachová naopak tvrdí, že především kluby a oddíly pracující s mládeží dostávají peníze z programu VIII, které putují z ministerstva přímo do oddílů. Ačkoliv dosud hovořila o miliardě korun, podle jejího úterního vyjádření jde o celkovou částku 800 miliónů. „Finanční prostředky ke sportovním klubům tam, kde jsou děti a mládež, míří. Nemáme žádnou zpětnou informaci od sportovních klubů nebo oddílů, že by tam byly nějaké problémy. Naopak jsou velmi rádi," cituje ČTK Valachová.

Reakce ze sportovního prostředí je ale opačná... „Peníze jsme měli dostat už v březnu. Moje zkušenost i ostatních ,zespoda´ je, že není vyplacena v žádném případě ani třetina. Reakce ze sportovního prostředí je naprosto jednoznačná. Ruší se nasmlouvaná soustředění, kempy dětí, rodiče jsou totálně rozladěni. Jestli je tohle pilotní program ministerstva v rámci transparentnosti, tak realizace je ještě daleko horší než v těch ostatních programech," řekl předseda krajské organizace ČUS v Ústeckém kraji Zdeněk Kubec.

Mimořádnou dotaci přes 50 miliónů korun by podle Valachové měla co nejdříve dostat Česká obec sokolská, protože na rozdíl od jiných svazů nedostala finanční prostředky na reprezentaci a talentovanou mládež, což ale s inkriminovaným programem na činnost svazů a klubů vůbec nesouvisí. Valachová ji měla podepsat ještě v úterý.

Reklama